FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nove akvizicije ojačale američke burzovne indekse

NEW YORK, 13. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Najava novih vrijednihakvizicija u informatičko-tehnološkom sektoru potaknula je uponedjeljak ulagače na kupovine dionica što je podiglo vrijednostiameričkih burzovnih indeksa.
NEW YORK, 13. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Najava novih vrijednih akvizicija u informatičko-tehnološkom sektoru potaknula je u ponedjeljak ulagače na kupovine dionica što je podiglo vrijednosti američkih burzovnih indeksa.

Tehnološki Nasdaq dobio je 0,34 posto na vrijednosti, dosegnuvši 2.182 boda. Njujorški Dow Jones indeks ojačao je blagih 0,04 posto, na 10.682 boda.

Softverska kompanija Oracle najavila je akviziciju svog rivala Siebel Systemsa za 5,85 milijardi dolara, što je podiglo cijene dionica Siebela za 12,7 posto, a Oraclea za 1,6 posto.

Nadalje, internetska on-line kompanija EBay pristala je platiti za Internet telefonsku kompaniju Skype 4,1 milijardu dolara, što joj je podiglo cijenu dionica za 0,8 posto. Dionice internetskih pretraživača Googlea i Yahooa također su poskupjele i to za 3,6 odnosno 1,3 posto.

"Vijesti o akvizicijama poprilično su pozitivne jer ukazuju na mentalitet koji gleda unaprijed i voljan je trošiti. Sada je vrijeme kada korporacije žele trošiti novac zbog svojih dobrih zarada i snažnih viškova gotovine", izjavila je Barbara Marcin, menadžerica pri Gabelli Asset Managementu.

Pad cijena nafte potaknuo je skok cijena dionica industrijskih konglomerata, velikih potrošača goriva. Najveća pojedinačna dobitnica tako je bila dionica konglomerata 3M, koja je ojačala jedan posto. No, dionice naftnih kompanija su pojeftinile, pri čemu Exxon Mobila za 1,2 posto, nakon što je barel nafte na njujorškom tržištu pojeftinio 74 centa, na 63,34 dolara.

Najveća gubitnica, pak, bila je dionica zrakoplovne kompanije Delta Air Lines, koja je potonula čak 22 posto, na 85 centi, uslijed raširenih nagađanja da će taj problemima pritisnuti treći po veličini američki prijevoznik zatražiti zaštitu od stečaja.

Na europskim burzama cijene dionica završile su dan na najvišim razinama u zadnjih 40 mjeseci, kako je cijena nafte oslabila. Ipak, dobici su bili ograničeni zbog neizvjesnosti uoči njemačkih izbora u nedjelju. Londonski Ftse indeks porastao je 0,3 posto, na 5.375 bodova. Za toliko je ojačao i frankfurtski DAX, završivši poslovanje na 4.989 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙