FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rekordna cijena nafte pritisnula cijene američkih dionica

NEW YORK, 25. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Cijene dionica naameričkim burzama u srijedu su završile poslovanje u minusu pošto jebarel nafte dosegnuo najvišu ikad zabilježenu cijenu, pojačavšizabrinutosti oko izgleda za osobnom potrošnjom i korporativnimzaradama.
NEW YORK, 25. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Cijene dionica na američkim burzama u srijedu su završile poslovanje u minusu pošto je barel nafte dosegnuo najvišu ikad zabilježenu cijenu, pojačavši zabrinutosti oko izgleda za osobnom potrošnjom i korporativnim zaradama.

Njujorški Dow Jones indeks spustio se 0,8 posto, na 10.434 boda. Tehnološki Nasdaq oslabio je 0,4 posto na 2.128 bodova.

Veći od očekivanja pad narudžbi trajnih dobara u SAD-u u srpnju pogodio je dionice industrijskih proizvođača poput Caterpillara, najvećeg svjetskog proizvođača građevinske opreme. Njegove dionice oslabile su 2,7 posto, a United Technologiesa 1,5 posto.

Međutim najvećom brigom ulagačima ostaju skupi energenti. Barel nafte na američkom tržištu u srijedu je poskupio 1,6 dolara, na rekordnih 67,32 dolara za barel, a tijekom dana je dosegnuo i najvišu razinu od početka poslovanja njujorškog tržišta nafte 1983. - 67,4 dolara.

"Nafta ostaje najvećim pritiskom na tržištima dionica. Ograničava svako moguće jačanje cijena dionica. Postoji zabrinutost da kompanije neće biti u stanju izbjeći povećanje cijena ako cijena nafte nastavi biti tako visoka kroz dulje vrijeme", rekao je Bill Strazzullo, tržišni strateg State Street Global Marketsa u Bostonu.

Dionice energetskih kompanija su bile u porastu, a osim visokih cijena nafte poticaj im je dala i viša procjena Morgan Stanleya o zaradama naftnih kompanija u 2005. Dionice naftnih divova ojačale su od 0,9 do 2,4 posto.

Na europskim burzama cijene dionica spustile su se na najniže razine u protekla dva tjedna, povučene naniže cijenama dionica rudarskih kompanija poput BHP Billitona zbog slabijih procjena rasta njegova poslovanja te skupe nafte. Londonski Ftse indeks potonuo je 0,5 posto, na 5.275 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je skromnih 0,04 posto, na 4.915 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙