FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skupa nafta pritisnula burzovne indekse

NEW YORK, 17. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Upozorenje iz najvećegsvjetskog maloprodajnog lanca Wal-Marta da skupa nafta već uzima danakna osobnoj potrošnji pritisnulo je u utorak američka tržišta dionica,pri čemu je vrijednost tehnološkog Nasdaq indeksa potonula za najvećidnevni postotak od travnja.
NEW YORK, 17. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Upozorenje iz najvećeg svjetskog maloprodajnog lanca Wal-Marta da skupa nafta već uzima danak na osobnoj potrošnji pritisnulo je u utorak američka tržišta dionica, pri čemu je vrijednost tehnološkog Nasdaq indeksa potonula za najveći dnevni postotak od travnja.

Njegova vrijednost spustila se 1,4 posto, na 2.137 bodova. Njujorški Dow Jones indeks potonuo je 1,14 posto, na 10.513 boda.

Iz Wal-Marta su u utorak upozorili da iako cijena nafte više nije na rekordnim razinama, spustivši se nekih 19 centi, na 66,08 dolara za barel, rastuće cijene benzina vjerojatno će uzeti danak na njegovoj zaradi u trećem ovogodišnjem tromjesečju. Njegova dionica potonula je za više od tri posto, a Home Depota za 2,4 posto.

Procjena Wal-Marta o slabijem poslovanju u ovom tromjesečju istaknula je rizike za dionice te ukazala da snažan uzlet cijena nafte šteti korporativnoj Americi i potrošačima.

"Cijene nafte dosegnule su razine na kojima će gušiti osobnu potrošnju. Potrošači postaju zabrinuti zbog rasta cijena goriva na benzinskim postajama", kazao je Hugh Johnson, investicijski strateg pri Johnson Illingon Advisorsu.

Uz brige iz maloprodajnog sektora, raspoloženje ulagača pritisnuo je i proizvođač osobnih računala Gateway, smanjivši svoje procjene zarade za ovu godinu te potaknuvši zabrinutosti da tehnološki sektor usporava rast. Dionica te kompanije stropoštala se za više od 20 posto, povukavši za sobom i dionice ostalih proizvođača računala.

Na europskim burzama cijene dionica su se spustile pritisnute lošom izvedbom na američkim burzama. Londonski Ftse indeks spustio se 0,4 posto, na 5.322 boda. Frankfurtski DAX oslabio je 0,8 posto, na 4.883 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙