FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američki ulagači zabrinuti izgledima o zaradama korporacija

NEW YORK, 9. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Razočarani procjenama dobitiameričkog proizvođača bezalkoholnih napitaka Coca-Cole ulagači su učetvrtak na američkim burzama spustili svojim prodajama cijenedionica.
NEW YORK, 9. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Razočarani procjenama dobiti američkog proizvođača bezalkoholnih napitaka Coca-Cole ulagači su u četvrtak na američkim burzama spustili svojim prodajama cijene dionica.

Tako je njujorški Dow Jones indeks oslabio 0,4 posto, na 10.595 bodova. Tehnološki Nasdaq spustio se 0,3 posto, na 2.166 bodova.

Dionica Coca-Cola Enterprisea spustila se 9,5 posto, pošto je njezina najnovija procjena zarade u trećem tromjesečju razočarala tržišta i analitičare. Među većim gubitnicama isticala se i dionica tvrtke za izgradnju luksuznih kuća Hovnanian, pojeftinivši 6,5 posto budući je izvijestila o dobiti ispod očekivanja ulagača.

"Sve veću ulogu na tržištu imaju zabrinutosti u pogledu korporativnih zarada. Hovnanian i Coca-Cola su pritiskali raspoloženje, a značajnije spuštanje Nasdaq indeksa spriječile su tek dobre vijesti iz Applea", rekao je Larry Peruzzi, trgovac dionicama pri The Boston Company Asset Managementu.

Dionica tog proizvođača računala poskupjela je 2,2 posto budući su brokerske tvrtke podigle procjenu cijena njezinih dionica nakon što je kompanija najavila nekoliko novih proizvoda.

Nakon završetka službenog burzovnog trgovanja Intel, najveći svjetski proizvođač čipova, snizio je procjene svojih tromjesečnih prihoda, što mu je spustilo cijene dionica u elektroničkoj trgovini za jedan posto.

Skok cijena goriva nakon uragana Katrine i velikih razaranja zabrinuo je ulagače oko izgleda za usporavanjem osobne potrošnje i smanjivanjem korporativnih zarada. "Viši energetski troškovi i uragan nastavit će pritiskati zarade nekih korporacija. Zarade u trećem tromjesečju jednostavno neće biti zvjezdane kao što su bile u drugom tromjesečju", rekla je Liz Ann Sonders, strateg pri Charles Schwabu.

Ključni europski burzovni indeksi jučer su tek blago oslabili. Tako je londonski Ftse indeks izgubio 25 bodova na vrijednosti, završivši poslovanje na 5.340 bodova. Frankfurtski DAX istodobno je blago ojačao, dosegnuvši 4.992 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙