FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Optimizam u pogledu japanskog gospodarstva potiče uzlet jena

LONDON, 16. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara na svjetskimje deviznim tržištima u utorak blago korigiran nakon snažnog uzleta uponedjeljak kojeg je potaknuo bolji od očekivanja pritok kapitala uSAD, dok je tečaj jena dosegnuo najvišu razinu prema dolaru u zadnjihsedam tjedana zbog rastućeg optimizma u pogledu japanskoggospodarstva.
LONDON, 16. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara na svjetskim je deviznim tržištima u utorak blago korigiran nakon snažnog uzleta u ponedjeljak kojeg je potaknuo bolji od očekivanja pritok kapitala u SAD, dok je tečaj jena dosegnuo najvišu razinu prema dolaru u zadnjih sedam tjedana zbog rastućeg optimizma u pogledu japanskog gospodarstva.

Tako se do podneva eurom trgovalo po 1,2337 dolara. Britanska funta stajala je 1,811 dolara, a švicarskom valutom trgovalo se po 1,2574 franaka za dolar.

Najnovije izvješće u ponedjeljak je pokazalo da je SAD u lipnju privukao 71,2 milijardi inozemnog kapitala, znatno iznad očekivanja tržišta u visini 65 milijardi, te mnogo više nego u svibnju zabilježenih 55,8 milijardi. Pritok kapitala znatno je premašio i manjak SAD-a u razmjeni sa svijetom u tome mjesecu, koji je iznosio 58,8 milijardi dolara.

To je potaknulo uzlet tečaja dolara u ponedjeljak, međutim dan kasnije njegov tečaj malo je korigiran prema najvažnijim svjetskim valutama u očekivanju podatka o inflaciji u SAD-u. On je ključan zbog budućeg tijeka zaoštravanja monetarne politike u najvećem svjetskom gospodarstvu.

Istodobno, tečaj jena uzletio je na 109,05 jena za dolar, najvišu razinu u zadnjih sedam tjedana, ojačan rastom optimizma ulagača oko japanskog gospodarskog oporavka, koji potiče i velike kupovine japanskih dionica te privlači golemi kapital iz inozemstva.

Trgovci ističu da snaga jena djelomice leži i u optimizmu da će japanski premijer Junichiro Koizumi pobijediti na izborima 11. rujna te da će potaknuti gospodarske reforme u zemlji. Ipak, upozoravaju da bi jen mogao u nadolazećim tjednima oscilirati ovisno o rezultatima ispitivanja javnog mnijenja oko izbornih rezultata.

"Ako stvari krenu nepovoljno za Koizumija, jen bi lako mogao izgubiti na tečaju prema dolaru za dva-tri jena", rekao je jedan japanski trgovac. U kratkom roku trgovci očekuju spuštanje tečaja dolara ispod 109 jena uslijed jačanja cijena dionica na Tokijskoj burzi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙