FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tečaj dolara nastavio jačati

LONDON, 17. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Unatoč nešto slabijem novomameričkom gospodarskom pokazatelju nego se očekivalo, tečaj dolaranastavio je na svjetskim deviznim tržištima u srijedu jačati premaeuru i ostalim najvažnijim valutama izuzev švicarske, budući ulagači inadalje očekuju da će američka središnja banka Fed nastaviti umjerenopodizati kamatne stope.
LONDON, 17. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Unatoč nešto slabijem novom američkom gospodarskom pokazatelju nego se očekivalo, tečaj dolara nastavio je na svjetskim deviznim tržištima u srijedu jačati prema euru i ostalim najvažnijim valutama izuzev švicarske, budući ulagači i nadalje očekuju da će američka središnja banka Fed nastaviti umjereno podizati kamatne stope.

Do podneva je tako euro oslabio 0,4 posto prema dolaru, na 1,2284 dolara. Dolar je ojačao i 0,3 posto prema britanskoj funti, tako da funta stoji 1,8054 dolara. Tečaj jena spustio se 0,8 posto, na 109,9 jena za dolar.

Izvješće o porastu inflacije mjerene potrošačkim cijenama u SAD-u u srpnju, bez cijena hrane i energenata, za 0,1 posto na mjesečnoj razini manje je nego su tržišta očekivala. Međutim, pozornost ulagača sada je fokusirana na novi podatak o inflaciji mjerenoj proizvođačkim cijenama, kao mjeri rasta veleprodajnih cijena.

"Ulagači su zabrinuti oko utjecaja visokih cijena energenata općenito i oko inflacije, što povećava njihova očekivanja u pogledu rasta kamatnih stopa", rekao je Simon Derek, valutni strateg pri Bank of New Yorku.

Analitičari očekuju da će ključna kamatna stopa ove godine u SAD-u premašiti četiri posto. Trenutno iznosi 3,5 posto.

U odnosu na švicarski franak, međutim, dolar je poskupio 0,3 posto, na 1,261 franak, nakon što je zamjenik guvernera švicarske središnje banke Niklaus Blattner izjavio da će oporavak gospodarstva potaknuti ranije zaoštravanje monetarne politike.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙