FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tečaj dolara jača uoči novih pokazatelja

LONDON, 13. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Uoči novog pokazatelja oameričkoj vanjskotrgovinskoj razmjeni tečaj dolara dosegnuo je nasvjetskim deviznim tržištima u utorak najvišu razinu u gotovo dvatjedna prema euru i švicarskom franku.
LONDON, 13. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Uoči novog pokazatelja o američkoj vanjskotrgovinskoj razmjeni tečaj dolara dosegnuo je na svjetskim deviznim tržištima u utorak najvišu razinu u gotovo dva tjedna prema euru i švicarskom franku.

Do podneva je dolar ojačao 0,5 posto prema euru, kojim se trguje po 1,2277 dolara. Njegov tečaj ojačao je i u odnosu na švicarsku valutu, tako da stoji 1,26 franaka. Istodobno, britanska funta košta 1,8197 dolara.

Američka valuta dobila je podršku od obnovljenih očekivanja ulagača da će američka središnja banka Fed idućega tjedna podići kamatne stope, posebno nakon što je predsjednik Fedove podružnice u Dallasu Richard Fisher izjavio u ponedjeljak da će gospodarski rizici koje je stvorio uragan Katrina biti samo privremeni.

I dok neizvjesnost u pogledu predstojećih njemačkih izbora i nadalje pritišću euro, ulagači očekuju za utorak najavljeni podatak o američkoj vanjskotrgovinskoj razmjeni, za koji vjeruju da će pokazati manjak od 59,8 milijardi dolara.

"Tržište se ponaša po obrascu uoči podatka o vanjskoj trgovini. Ako deficit premaši 60 milijardi dolara to bi moglo ojačati njihove zabrinutosti oko američkih strukturalnih problema", izjavio je valutni strateg pri Caylonu Daragh Maher.

"Približavamo se točki u kojoj je priča o kamatnim stopama već gotovo uračunata u cijenu dolara. Kad se to dogodi, što slijedi? Ono što slijedi su strukturalni problemi, što ukazuje da je jedini mogući smjer američke valute slabljenje", dodao je.

Zabrinutosti oko velikih strukturalnih manjkova američkog gospodarstva izbrisali su otprilike 30 posto vrijednosti dolara u tri godine do kraja 2004. no očekivanja rasta američkih kamatnih stopa pomogla su zelenoj valuti da nadoknadi 10 posto izgubljene vrijednosti od početka godine.

Tečaj dolara neznatno je poskupio i prema japanskom jenu, tako da stoji 110,9 jena. Jen je izbrisao i dio dobitaka prema euru ostvarenih u ponedjeljak, dan nakon pobjede stranke premijera Junichiroa Koizumija na parlamentarnim izborima. Euro stoji 136,13 jena, 0,6 posto više nego dan ranije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙