FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Potražnja za energetskim dionicama ojačala američke burzovne indekse

NEW YORK, 1. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Rastuće cijene benzina iočekivanja da će štete na naftnoj infrastrukturi u Meksičkom zaljevuzbog uragana Katrina održati cijene sirove nafte blizu rekordnih usrijedu su potaknule jačanje energetskih dionica.
NEW YORK, 1. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Rastuće cijene benzina i očekivanja da će štete na naftnoj infrastrukturi u Meksičkom zaljevu zbog uragana Katrina održati cijene sirove nafte blizu rekordnih u srijedu su potaknule jačanje energetskih dionica.

To je rezultiralo rastom vrijednosti njujorškog Dow Jones indeksa za 0,7 posto, na 10.481 bod. Tehnološki Nasdaq porastao je za više od jedan posto, na 2.152 boda.

Iako je cijena nafte na njujorškom tržištu oslabila na 68,94 dolara za barel nakon što je američka vlada najavila puštanje strateških rezervi na tržište, ulagači se pribojavaju da to neće spustiti cijene benzina zbog šteta na rafinerijama u Meksičkom zaljevu. To je potaknulo kupovine dionica energetskih kompanija, pri čemu su one ojačale od 1,5 do 2,4 posto.

Dodatno, očekuje se povećana potražnja za izgradnju i obnovu jednom kad započne raščišćavanje područja pogođenih Katrinom, što je povećalo potražnju a time i cijenu dionica građevinskih kompanija, proizvođača građevinske opreme te trgovačkih kuća specijaliziranih za kućanske potrepštine.

"Potražnja za određenim dionicama poprilično je visoka, a oluja bi ustvari mogla biti na korist još nekim kompanijama izuzev naftnih i energetskih", izjavio je Jason Schenker, ekonomist pri Wachowia Corp..

Unatoč uzletu cijena u srijedu, vrijednosti burzovnih indeksa završile su kolovoz s gubitcima, ponajviše zbog rastućih cijena nafte. Tako su i Dow Jones i Nasdaq prošli mjesec završili s minusom od 1,5 posto.

Na europskim burzama cijene dionica ojačale su pod utjecajem jačanja cijena naftnih i prehrambenih kompanija. Londonski Ftse indeks porastao je 0,8 posto, na 5.296 bodova. Za toliko je ojačao i frankfurtski DAX, završivši poslovanje na 4.829 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙