FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tečaj dolara najviši u tri tjedna prema jenu

LONDON, 30. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj američke valutedosegnuo je u utorak na svjetskim deviznim tržištima najvišu razinu uzadnja tri tjedna prema jenu uoči objave pokazatelja povjerenjaameričkih potrošača kojim će započeti objava niza novih gospodarskihpokazatelja.
LONDON, 30. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj američke valute dosegnuo je u utorak na svjetskim deviznim tržištima najvišu razinu u zadnja tri tjedna prema jenu uoči objave pokazatelja povjerenja američkih potrošača kojim će započeti objava niza novih gospodarskih pokazatelja.

Do podneva je tako dolar ojačao 0,74 posto prema jenu, na 111,15 jena. Zelena valuta poskupjela je za toliko i prema euru, kojim se trguje po 1,2213 dolara. Istodobno, britanskom funtom trguje se po 1,7883 dolara, 0,9 posto jeftinije. Švicarski franak oslabio je za više od jedan posto, na 1,269 franaka za dolar.

Kako se ovoga tjedna završavaju ljetni praznici, trgovci se nadaju novom nizu američkih gospodarskih pokazatelja. Idućega mjeseca, pak, u žiži interesa bit će rezultati izbora u Njemačkoj i Japanu, a sve to dat će deviznim tržištima nove smjernice nakon proteklih nekoliko tjedana trgovanja valutama u vrlo uskom rasponu.

Nakon podatka o povjerenju američkih potrošača, ovoga tjedna očekuju se i indeks proizvodne aktivnosti za kolovoz američkog Instituta za upravljanje nabavom te izvješće o zaposlenosti u istome mjesecu. Sve to trebalo bi pokazati odupire li se američko gospodarstvo negativnom utjecaju skupe nafte.

"Tečaj eura u odnosu na dolar posustao je nakon oporavka zabilježenog u petak prošloga tjedna, a daljnje kratkoročne slabosti očekuje se da će ga spustiti u zonu oko 1,213 dolara", stoji u zabilješci BNP Paribasa namijenjenoj ulagačima.

Trgovci devizama jednim okom stalno prate cijene nafte, nakon što je barel u ponedjeljak dotaknuo rekordnih 70,8 dolara. Skupa nafta obično ograničava gospodarski rast.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙