FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dolar nastavio redati gubitke

LONDON, 11. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara potonuo je nasvjetskim deviznim tržištima u četvrtak na najnižu razinu prema euru išvicarskom franku u zadnja otprilike dva mjeseca, nastavljajući takoredati nedavne gubitke, dok je jen ostvario snažan uzlet tečajauslijed jačanja dionica na Tokijskoj burzi i sve manje prisutnihzabrinutosti oko političke situacije.
LONDON, 11. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara potonuo je na svjetskim deviznim tržištima u četvrtak na najnižu razinu prema euru i švicarskom franku u zadnja otprilike dva mjeseca, nastavljajući tako redati nedavne gubitke, dok je jen ostvario snažan uzlet tečaja uslijed jačanja dionica na Tokijskoj burzi i sve manje prisutnih zabrinutosti oko političke situacije.

Do podneva je dolar oslabio novih 0,16 posto prema euru, koji stoji 1,2407 dolara, najviše od kraja svibnja. Švicarski franak poskupio je 0,3 posto, na 1,2525 franaka za dolar.

Istodobno, tečaj jena poskočio je 0,7 posto prema dolaru, na 110,2 jena, najvišu razinu u zadnja tri tjedna. Britanskom funtom trguje se po 1,803 dolara, 0,7 posto skuplje.

"I dalje smo svjedoci konsolidacije tečaja dolara. Tržište se naviknulo na snažne američke pokazatelje a većina dobrih vijesti već je uključena u cijenu američkog dolara", kazao je valutni strateg Rabobanke, Jeremy Stretch.

Podatak o rastu gospodarstva eurozone u drugom tromjesečju za 0,3 posto bolji je od očekivanja tržišta, što je također pomoglo jačanju eura.

Japanska valuta ojačana je uzletom cijena japanskih dionica, pri čemu je Nikkei indeks Tokijske burze dosegnuo najvišu razinu od 2001. na krilima optimizma inozemnih ulagača oko japanskog gospodarstva. Oni su prošloga tjedna investirali 4,5 milijardi dolara u japanske dionice.

Time su nadoknađeni gubici koje je jen pretrpio početkom tjedna nakon što je premijer Junichiro Koizumi sazvao parlamentarne izbore za 11. rujna nakon što nije uspio kroz parlament progurati zakon o privatizaciji pošte. Ispitivanja javnog mnijenja pokazala su u srijedu da je njegov rejting porastao nakon što je zatražio drugi mandat radi provođenja reformi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙