FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tečaj dolara na gubitku zbog razočarenja iz Feda

LONDON, 10. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj američkog dolara usrijedu je na svjetskim deviznim tržištima dotaknuo najnižu razinuprema euru i švicarskom franku u zadnjih dva mjeseca te oslabio jedanposto prema jenu nakon što je američka središnja banka Fed podiglakamatne stope ali nije upozorila na jačanje inflatornih pritisaka.
LONDON, 10. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj američkog dolara u srijedu je na svjetskim deviznim tržištima dotaknuo najnižu razinu prema euru i švicarskom franku u zadnjih dva mjeseca te oslabio jedan posto prema jenu nakon što je američka središnja banka Fed podigla kamatne stope ali nije upozorila na jačanje inflatornih pritisaka.

Do podneva je tako euro dosegnuo 1,2387 dolara. Istodobno, tečaj švicarskog franka popeo se na 1,2562 franka za dolar, dok je jen poskupio na 110,92 jena za dolar.

Fed je 10. put uzastopno podignuo ključnu kamatnu stopu za 0,25 postotnih bodova, na 3,5 posto, prema očekivanjima tržišta. Ono što je razočaralo neke analitičare i trgovce jest priopćenje koje je uslijedilo nakon sastanka Fedova Vijeća za operacije na otvorenom tržištu, za koje su očekivali da će ukazati na agresivnije daljnje zaoštravanje monetarne politike.

Jen je dobio dodatni poticaj budući su strani ulagači pojurili u kupovinu dionica na Tokijskoj burzi, čiji je Nikkei indeks dosegnuo najvišu razinu u zadnje četiri godine po objavi dobrih izgleda za japansko gospodarstvo.

"Tržište je očekivalo agresivniju izjavu iz Feda te sada traži razloge za prodaju dolara", rekao je Adarsh Sinha, valutni strateg Barclays Capitala. "Tržište se također fokusira na pozitivne gospodarske vijesti iz Japana".

Tečaj britanske funte dosegnuo je najvišu razinu prema dolaru u zadnjih pet tjedana od 1,7909 dolara, te najvišu prema euru u zadnjih tjedan dana, koji stoji 0,6916 funti, pošto je tromjesečno izvješće o inflaciji Bank of England ukazalo da banka neće agresivno snižavati kamatne stope, kao što je tržište očekivalo. Britanska središnja banka prošloga je tjedna snizila ključnu kamatnu stopu za četvrtinu postotnog boda, na 4,5 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙