FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Protiv Momčila Mandića pokrenuta istraga zbog ratnih zločina

SARAJEVO,6. rujna 2005.(Hina) - Tužiteljstvo Bosne i Hercegovineotvorilo je istragu o mogućoj umiješanosti u ratne zločine ratnogministra pravde u vlasti bosanskih Srba Momčila Mandića koji se odprošlog mjeseca nalazi u pritvoru, prenijela je u utorakbosanskohercegovačka državna televizija BHT 1.
SARAJEVO,6. rujna 2005.(Hina) - Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine otvorilo je istragu o mogućoj umiješanosti u ratne zločine ratnog ministra pravde u vlasti bosanskih Srba Momčila Mandića koji se od prošlog mjeseca nalazi u pritvoru, prenijela je u utorak bosanskohercegovačka državna televizija BHT 1.

Mandić je tijekom kolovoza uhićen u Crnoj Gori temeljem tjeralice što ju je za njim raspisao Sud BiH a zbog optužnice koja ga tereti za zloporabu službenog položaja i ovlasti povezanih s poslovanjem Privredne banke iz Istočnog Sarajeva.

Crnogorska policija izručila je Mandića pravosuđu BiH i on je smješten u zatvor Kula kod Sarajeva da bi potom bio prebačen u pritvorsku jeinicu državnog suda.

Glasnogovornica Suda BiH Edita Pejović izjavila je da je Mandić prebačen u Centralni zatvor u Sarajevu nakon što je pokrenuta istraga o ratnim zločinima "ali i zbog sigurnosnih razloga".

Istragu u Mandićevoj umiješanosti u ratne zločine u BiH ranije je pokrenulo Županijsko tužiteljstvo u Sarajevu a sada ju je preuzelo Državno tužiteljstvo.

Momčilo Mandić prijeratni je policajac koji je postao prvim ministrom pravde u vladi Radovana Karadžića.

Na toj je dužnosti bio oko godinu dana da bi 1993. godine preuzeo vođenje ureda Republike Srpske u Beogradu.

Mandić je tijekom rata stekao veliko bogatsvo, osnovao je vlastitu banku i lanac benzinskih crpki.

Pretpostavlja se da je aktivno sudjelovao u prikupljanju novca za Karadžićevu zaštitu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙