FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ashdown: nacionalni televizijski kanali dovode do rata

MOSTAR, 19. kolovoza 2005. (Hina) - Uspostava nacionalnihradiotelevizijskih kanala u BiH je nezakonita, jer upravo sunacionalni kanali bili jedan od glavnih mehanizama koji su doveli donedavnog rata i koji su vodili taj rat, izjavio je u petak Visokipredstavnik međunarodne zajednice Paddy Ashdown u intervjuu RadijuHerceg Bosne, komentirajući zahtjeve hrvatskih dužnosnika u BiH zauspostavom radiotelevizijskog kanala u BiH na hrvatskom jeziku.
MOSTAR, 19. kolovoza 2005. (Hina) - Uspostava nacionalnih radiotelevizijskih kanala u BiH je nezakonita, jer upravo su nacionalni kanali bili jedan od glavnih mehanizama koji su doveli do nedavnog rata i koji su vodili taj rat, izjavio je u petak Visoki predstavnik međunarodne zajednice Paddy Ashdown u intervjuu Radiju Herceg Bosne, komentirajući zahtjeve hrvatskih dužnosnika u BiH za uspostavom radiotelevizijskog kanala u BiH na hrvatskom jeziku.

Nedavno je Ustavni sud BiH odbacio priziv hrvatskih zastupnika iz državnog parlamenta BiH koji tvrde da su predloženim zakonom o javnom RTV sustavu, a koji ne predviđa uspostavu kanala na hrvatskom jeziku, ugroženi vitalni nacionalni interesi hrvatskog naroda u BiH.

Taj zakon je usvojen u državnom parlamentu nadglasavanjem hrvatskih zastupnika koji su mu se protivili. U tom zakonu predviđeno je utemeljenje tri produkcijska radiotelevizijska središta: u Sarajevu, Mostaru i Banja Luci.

Ashdown tvrdi kako će produkcijsko RTV središte u Mostaru zaštititi prava Hrvata u BiH, a da se hrvatski zastupnici u BiH, ako smatraju da su zakonom o RTV sustavu u BiH oštećena njihova prava, mogu žaliti Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

"Ukoliko Europski sud za ljudska prava donese odluku u prilog hrvatskih zastupnika iz BiH onda će se taj zakon promijeniti", dodao je Ashdown.

Zakon o RTV sustavu u BiH jedan je od 16 uvjeta koje Bosna i Hercegovina treba ispuniti za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙