FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

O reformi policije BiH na Mrakovici: dijametralno suprotstavljeni stavovi

BANJA LUKA, 17. kolovoza 2005. (Hina) - Na Mrakovici kod Prijedora usrijedu se, na poticaj premijera Republike Srpske Pere Bukejlovića,održava sastanak predstavnika vlada RS i Federacije BiH i Vijećaministara BiH na kojem će se raspravljati o reformi policijskihstruktura u BiH kako bi se ispunile preostale obveze iz Studijeizvodljivosti i otvorili pregovori o Sporazumu o stabilizaciji ipridruživanju BiH Europskoj uniji.
BANJA LUKA, 17. kolovoza 2005. (Hina) - Na Mrakovici kod Prijedora u srijedu se, na poticaj premijera Republike Srpske Pere Bukejlovića, održava sastanak predstavnika vlada RS i Federacije BiH i Vijeća ministara BiH na kojem će se raspravljati o reformi policijskih struktura u BiH kako bi se ispunile preostale obveze iz Studije izvodljivosti i otvorili pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju BiH Europskoj uniji.

Iz vlade RS u srijedu je službeno potvrđeno da su na Mrakovicu pozvani predsjedavajući Vijeća ministara BiH Adnan Terzić, premijer FBiH Ahmet Hadžipašić, ministri sigurnosti i financija i trezora u Vijeću ministara, Bariša Čolak i Ljerka Marić, te federalni ministri unutrašnjih poslova i financija Mevludin Halilović i Dragan Vrankić.

U izaslanstvu vlade RS, osim premijera Bukejlovića, u razgovorima sudjeluju šef MUP RS Darko Matijašević i financija Svetlana Cenić.

Iz izvora bliskog vladi RS saznaje se da će se ustrajati pri stavu kako je neprihvatljivo da policijske regije prelaze međuentitetsku crtu razdvajanja, što podrazumijeva ostanak punih nadležnosti MUP-a RS, 'entitetsko' financiranje policije i formiranje pet policijskih regija u RS (Banja Luka, Bijeljina, Doboj, Istočno Sarajevo i Trebinje).

Kako je najavljeno, izaslanstvo vlade FBiH dolazi na Mrakovicu sa suprotstavljenim stavom prema kojem je najprihvatljivija organizacija policije u pet regija sa sjedištima u Tuzli, Sarajevu, Mostaru, Banjoj Luci i Zenici.

Europska komisija inzistira na prihvaćanju tri načela koja podrazumijevaju prenošenje policijskih nadležnosti s entiteta na državu, operativni ustroj policije u deset regija koje će prelaziti entitetsku granicu i depolitizaciju policije.

Današnji susret na Mrakovici odvijat će se bez nazočnosti predstavnika Ureda visokog predstavnika (OHR) u BiH i međunarodnih organizacija.

"Sastanak na Mrakovici bit će test koji će pokazati jesu li institucije ove zemlje dorasle tom izazovu", službeno je u utorak priopćeno iz OHR-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙