FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BIH: pregovori o preustroju policije nastavljaju se idućeg tjedna

MOSTAR/ČAPLJINA, 23. kolovoza 2005. (Hina) - Cjelodnevni pregovoridužnosnika iz Federacije BiH i Republike Srpske o reformi policije uBiH završeni su u utorak navečer u motelu "Karaotok" kod Čapljine bezdogovora o mapama budućeg teritorijalnog ustroja budućih policijskihregija u BiH, priopćili su sudionici sastanka po njegovu završetku.
MOSTAR/ČAPLJINA, 23. kolovoza 2005. (Hina) - Cjelodnevni pregovori dužnosnika iz Federacije BiH i Republike Srpske o reformi policije u BiH završeni su u utorak navečer u motelu "Karaotok" kod Čapljine bez dogovora o mapama budućeg teritorijalnog ustroja budućih policijskih regija u BiH, priopćili su sudionici sastanka po njegovu završetku.

Ovo je bio jedan u nizu sastanaka na kojima se politički dužnosnici iz oba bosanskohercegovačka entiteta pokušavaju dogovoriti o reformi policije, što je jedan od ključnih uvjeta za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i priključivanju s Europskom unijom.

Europska komisija inzistira na prihvaćnju tri načela EU koja podrazumijevaju prenošenje policijskih nadležnosti sa entiteta na državu, operativni ustroj policije u deset regija koje će prelaziti entitetsku granicu i depolitizaciju policije.

Raniji sastanci su završavali neuspješno jer političari iz Republike Srpske nepopustljivo ustrajavaju na opstanku Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske i protive se uspostavi međuentitetskih policijskih regija.

Političari iz Federacije BiH u s druge strane traže uspostavu državnog Ministarstva unutarnjih poslova BiH i uspostavu policijskih regija koje bi obuhvaćale oba entiteta, odnosno prelazile bi entitetsku granicu.

Ministar sigurnosti BiH Bariša Čolak rekao je večeras novinarima kako se na današnjem sastanku uopće nije niti razgovaralo o mapama policijskih regija u BiH. Po Čolakovim riječima danas je razgovarano o budućim zajedničkim policijskim odorama u BiH. U Federaciji BiH i Republici Srpskoj još su u uporabi entitetske policijske odore s entitetskim obilježjima. Čolak je kazao kako se razgovaralo i o utemeljenju zajedničkih središta za obuku policije u BiH te o edukacijskim središtima za policiju u BiH. Dodao je kako je dogovoreno da do idućeg sastanka, predviđenog idućeg tjedna na Bjelašnici, Vijeće ministara BiH pripremi konkretniji plan reforme policije.

Predsjednik vlade Republike Srpske Pero Bukejlović je izjavio kako je zadovoljan današnjim sastankom o reformi policije, a predsjedavajući Vijeća ministara BiH Adnan Terzić je za današnji sastanak rekao kako je bitno da se nije došlo u situaciju da se ovi pregovori raspadnu.

Nenajavljeno u popodnevnim satima na ručku sa sudionicima pregovora o policijskoj reformi u motelu "Karaotok" pojavio se Visoki predstavnik međunarodne zajednice Paddy Ashdown. On je novinarima ironičnim tonom kazao kako sa sugovornicima uopće nije raspravljao o reformi policije, nego o jelu i piću koje se nudI u motelu "Karaotok".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙