FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tečaj dolara na najnižim razinama u zadnja četiri mjeseca

LONDON, 5. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Zbrajanje troškova razornoguragana Katrine te zabrinutost ulagača da bi američka središnja bankaFed mogla pauzirati s podizanjem kamatnih stopa spustili su uponedjeljak na svjetskim deviznim tržištima tečaj dolara na najnižurazinu u zadnja četiri mjeseca prema nizu najvažnijih valuta.
LONDON, 5. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Zbrajanje troškova razornog uragana Katrine te zabrinutost ulagača da bi američka središnja banka Fed mogla pauzirati s podizanjem kamatnih stopa spustili su u ponedjeljak na svjetskim deviznim tržištima tečaj dolara na najnižu razinu u zadnja četiri mjeseca prema nizu najvažnijih valuta.

Tako se eurom do podneva trgovalo po 1,256 dolara. Britanska funta stoji 1,8499 dolara, a švicarskom franku tečaj je ojačao na 1,224 franaka za dolar. U odnosu na jen, dolar je oslabio na 108,84 jena.

Rastuće cijene benzina u SAD-u i neizvjesnosti oko toga koliko je teško Katrina pogodila energetsku proizvodnju te ukupno gospodarstvo navele su ulagače na mišljenje da Fed neće podići kamatne stope na svom idućem zasjedanju 21. rujna.

"Tržište pojačano uočava rizik od toga da Fed pauzira u svojoj kampanji zaoštravanja monetarne politike. I ne samo to, nego također smatra da će vrhunac ciklusa rasta kamatnih stopa biti poprilično nizak", izjavio je Adam Cole, valutni strateg pri Royal Bank of Canada.

Tržište pozorno očekuje i podatke o maloprodaji u SAD-u te povjerenju potrošača i nezaposlenosti, a čeka i na reakciju Feda kako bi steklo bolju sliku o utjecaju uragana na politiku. "Nije pitanje samo šteta od uragana, budući da su američki pokazatelji općenito postajali sve slabiji i prije Katrine. Riječ je o kombinaciji toga dvoga", dodao je Cole.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙