FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oštra korekcija tečaja zelene valute

LONDON, 4. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Skupa nafta i oslabljenjaočekivanja ulagača vezana za daljnji rast američkih kamatnih stopaoštro su spustili u proteklih tjedan dana tečaj dolara premanajvažnijim svjetskim valutama.
LONDON, 4. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Skupa nafta i oslabljenja očekivanja ulagača vezana za daljnji rast američkih kamatnih stopa oštro su spustili u proteklih tjedan dana tečaj dolara prema najvažnijim svjetskim valutama.

Tečaj dolara potonuo je u tome razdoblju gotovo dva posto prema euru, kojim se krajem tjedna trgovalo po 1,2526 dolara. Gubitke od 2,3 posto američka valuta zabilježila je i prema britanskoj i švicarskoj valuti. Tako funta stoji 1,8413 dolara, a švicarski franak 1,2299 franaka za dolar. Nešto manji pad tečaja, za 0,8 posto, prema dolaru je zabilježio jen, tako da dolar stoji 109,8 jena.

U ovome razdoblju tržište je pritiskala skupa nafta. "Na tržištima je prisutan trend spuštanja tečaja dolara povezan s cijenama nafte, što je pomoglo jačanju eura", rekla je analitičarka francuske banke Societe Generale, Carole Laulhere.

Barel nafte skočio je početkom tjedna iznad 70 dolara nakon što je orkan Katrina poharao američke pogone za preradu nafte u Meksičkom zaljevu. Nervoza zbog prekida proizvodnje u Meksičkom zaljevu uvećala je zabrinutosti oko ponude na tržištu, podigavši cijene nafte na novu rekordnu razinu. "Financijska tržišta sada pretpostavljaju da bi nastavljeni uzlet cijena nafte mogao početi ugrožavati koktel uvjeta koji su podržavali snažan dolar", stoji u priopćenju stratega UBS-a klijentima.

Američki gospodarski pokazatelji objavljeni prošloga tjedna redom su bili ispod očekivanja tržišta, ojačavši nervozu ulagača oko izgleda za rastom tog najvećeg svjetskog gospodarstva obzirom na rekordne cijene nafte te golemih razaranja Katrine. "Tečaj dolara je pod velikim pritiskom dok ulagači postupno smanjuju očekivanja o američkom gospodarskom rastu", izjavio je Ian Stannard, valutni strateg pri BNP Paribasu.

Daljnje povećanje američkih kamatnih stopa bit će ključno kako bi dolar zadržao dobitke koje je ubilježio od početka godine. Američka valuta je od rekordno niskog tečaja prema euru u prosincu lani ojačala nekih 10 posto u jednome trenutku. No, špekulacije da se Fedov ciklus zaoštravanja monetarne politike bliži završetku pritisnula je tečaj dolara u zadnjih nekoliko tjedana.

Skupa nafta pritišće i jen, budući je japansko gospodarstvo u potpunosti ovisno o uvozu crnoga zlata, stoga je uvelike senzitivno na moguće naftne šokove. Ta najlikvidnija azijska valuta oslabila je i zato što je ulagače razočarao podatak o većem od očekivanja padu industrijske proizvodnje u srpnju. Oni su nervozni i oko izgleda za jen uoči 11. rujna, kada će se u toj zemlji održati opći izbori. Ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da premijer Junichiro Koizumi zasad ima podršku.

Istodobno, švicarska valuta ojačala je nakon što je vodeći gospodarski pokazatelj za tu zemlju, onaj o poslovnoj optimističnosti pokazao porast u kolovozu na 0,71 indeksni bod nakon u srpnju zabilježenih 0,64 boda. Ta valuta, koja važi za sigurno utočište kapitala, profitirala je i od snažnih cijena nafte koji su ulagače nagnali da izbjegavaju rizičnije ulaganje u druge valute. "S rastućim cijenama nafte, devizna tržišta čini se da razmatraju izglede za slabijim gospodarskim rastom, pa valute poput jena koje su uvelike senzibilne na gospodarski rast slabe, a rastu tečajevi onih valuta koje su sigurnije, kao što je švicarska", rekao je Derek Halpenny, ekonomist Bank of Tokyo Mitsubishi.

Završetkom razdoblja ljetnih odmora trgovci valutama očekuju nešto burnije dane. Stiže novi niz gospodarskih pokazatelja, a u žiži interesa bit će i rezultati rujanskih izbora u Njemačkoj i Japanu. Sve to dat će deviznim tržištima nove smjernice nakon proteklih nekoliko tjedana trgovanja valutama u vrlo uskom rasponu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙