FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tečaj dolara pod pritiskom špekulacija o daljnjoj aprecijaciji juana

LONDON, 26. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara u petak je nasvjetskim deviznim tržištima bio pogođen špekulacijama da bi Kinaponovno mogla aprecirati juan, a zatim i priopćenjem kineske središnjebanke u kojem se niječu takve glasine.
LONDON, 26. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara u petak je na svjetskim deviznim tržištima bio pogođen špekulacijama da bi Kina ponovno mogla aprecirati juan, a zatim i priopćenjem kineske središnje banke u kojem se niječu takve glasine.

Dolar je tako do podneva oslabio nekih 0,04 posto prema euru, kojim se trgovalo po 1,2311 dolara. U odnosu na jen spustio se 0,24 posto, na 109,67 jena. Britanska funta poskupila je skromnih 0,07 posto na 1,8054 dolara. Švicarski franak ojačao je 0,14 posto, na 1,2563 franaka za dolar.

Zelena valuta nadoknadila je gubitke prema jenu i euru koje je zabilježila tijekom jutarnje trgovine nakon što je glasnogovornik kineske središnje banke izjavio kako tečajem juana upravljaju tržišne sile te da nema odluke o novoj reevaluaciji nacionalne valute.

Kina je 21. srpnja aprecirala juan za 2,1 posto prema dolaru, te odlučila vezivati ga za košaricu međunarodnih valuta, a ne kao dotad isključivo za dolar.

Međutim, analitičari smatraju da treba očekivati daljnje velike oscilacije tečaja juana kako se ulagači pozicioniraju za sljedeći kineski potez po pitanju valutnog tečaja. Špekulacije o novoj reevaluaciji dobile su na snazi uoči posjeta kineskog predsjednika Hu Jintaoa Washingtonu 7. rujna.

"Vjerujemo da postoje dobre šanse u rujnu ili listopadu za novi mali potez oko dva posto. Nastavit će s aprecijacijom juana vrlo sporo i vrlo postupno, a snažniji juan pitanje je samo vremena", izjavio je Kevin Grice, ekonomist pri American Express Banku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙