FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uoči podatka o američkom BDP-u dolar jača

LONDON, 28. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Uoči objave podatka oameričkom gospodarskom rastu u drugom ovogodišnjem tromjesečju tečajdolara na svjetskim deviznim tržištima jača prema euru i jenu, ponovnose približavajući najvišoj razini u proteklih 14 mjeseci.
LONDON, 28. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Uoči objave podatka o američkom gospodarskom rastu u drugom ovogodišnjem tromjesečju tečaj dolara na svjetskim deviznim tržištima jača prema euru i jenu, ponovno se približavajući najvišoj razini u proteklih 14 mjeseci.

Do podneva tečaj dolara porastao je 0,5 posto prema eru, koji stoji 1,2059 dolara. U odnosu na jen poskupio je 0,2 posto, tako da stoji 112,76 jena.

Analitičari i ulagači očekuju za petak najavljen podatak o američkom BDP-u, procjenjujući da će on dodatno potaknuti jačanje dolara.

"Ključni fokus tržišta sada je na podatku o rastu američkog BDP-a, a većina očekuje da će on pokazati uzlet aktivnosti od 3,5 posto", kazao je analitičar Patrick Bennet.

Ovog je mjeseca američka središnja banka Fed revidirala naniže procjenu ovogodišnjeg gospodarskog rasta s ranijih do 4,0 posto na 3 do 3,75 posto, te upozorila da visoke cijene nafte i nadalje predstavljaju rizik.

Američka valuta dobila je poticaj i od najnoviji dobrih pokazatelja o rastu prodaje novih kuća i narudžbama trajnih dobara u lipnju u SAD-u te dobrih ocjena u Fedovoj bež knjizi.

Istodobno, tečajem britanske funte trgovalo se po 1,7437 dolara, 0,3 posto više nego dan ranije. Za toliko je ojačao i švicarski franak, na 1,2966 franaka za dolar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙