FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Devizna tržišta naginju snažnijem dolaru

LONDON, 27. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - U očekivanju novihgospodarskih pokazatelja i daljnjeg rasta kamatnih stopa, američkidolar u srijedu je na deviznim tržištima krenuo prema najvišoj raziniu zadnjih 14 mjeseci prema euru.
LONDON, 27. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - U očekivanju novih gospodarskih pokazatelja i daljnjeg rasta kamatnih stopa, američki dolar u srijedu je na deviznim tržištima krenuo prema najvišoj razini u zadnjih 14 mjeseci prema euru.

Do podneva je cijena eura iznosila 1,2004 dolara, a u jednom trenutku dosegnula je i 1,2027 dolara.

Trgovci očekuju da će se tečaj dolara do kraja tjedna stabilizirati u rasponu od 1,195 i 1,880 dolara za euro, nakon što tijekom dana nije uspio probiti razinu od 1,199 dolara. Širi raspon trgovanja predviđaju od 1,1975 do 1,23 dolara za euro.

Istodobno, tečaj jena spustio se 0,36 posto, na 112,54 jena za dolar. Blage oscilacije zabilježene su i prema švicarskom franku i britanskoj funti. Tako se funtom trguje po 1,738 dolara, a frankom po 1,3012 franaka za dolar.

"Trgovina valutama odvija se u uobičajenom rasponu. Trenutno naginjemo snažnijem dolaru", opisao je raspoloženje na tržištu Gavin Friend, valutni strateg pri Commerzbanku.

Analitičari ističu da ako u petak podatak o američkom gospodarstvu u drugom ovogodišnjem tromjesečju pokaže rast od 2,3 posto ili više, tada bi dolar mogao testirati novu granicu od 1,1760 dolara za euro.

Do kraja tjedna očekuju se i podaci o narudžbama trajnih dobara te prodaji novih kuća, kako bi tržište moglo zaključiti hoće li američka središnja banka nastaviti s postupnim dizanjem kamatnih stopa. Dosadašnji snažni pokazatelji uvjerili su ih da će Fed podići ključnu kamatnu stopu na četiri posto do kraja godine, a možda će nastaviti i sa zaoštravanjem monetarne politike u 2006.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙