FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skupa nafta pritisnula cijene američkih dionica

NEW YORK, 11. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Izbrisavši ranijedobitke, cijene dionica na američkim burzama u srijedu su poslovanjezavršile u minusu uslijed skoka cijena nafte na novu rekordnu razinuod 65 dolara za barel.
NEW YORK, 11. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Izbrisavši ranije dobitke, cijene dionica na američkim burzama u srijedu su poslovanje završile u minusu uslijed skoka cijena nafte na novu rekordnu razinu od 65 dolara za barel.

Njujorški Dow Jones indeks oslabio je 0,2 posto, na 10.594 boda. Tehnološki Nasdaq oslabio je 0,8 posto, na 2.157 bodova.

Cijena barela nafte porasla je na njujorškoj burzi na 65 dolara, najviše od početka rada tog tržišta 1983. To je zabrinulo ulagače, jer bi moglo pogoditi gospodarstvo i nagristi korporativne zarade.

"Trgovanje je započelo dobro zbog solidnih korporativnih zarada, no cijena nafte je počela dosezati nove vrhunce pa su ulagači zastali s kupovinama zabrinuti da bi to moglo naštetiti gospodarstvu", ocijenio je trgovac dionicama pri Boston Company Asset Managementu, Larry Peruzzi.

Skupa nafta pritisnula je cijene većine dionica, koje su na početku trgovanja bilježile značajne dobitke, u prosjeku za jedan posto, pošto je American International Group izvijestio o snažnoj zaradi.

Po gubitcima je prednjačila dionica Cisco Systemsa, potonuvši 7 posto jer je procijenila niže prihode do kraja godine nego je Wall Street očekivao. Veći dobici na cijenama dionica ostvareni su u naftnom sektoru, od 1,2 do 2,09 posto.

Europske dionice ponovno su dosegnule nove najviše razine cijena u protekle tri godine, predvođene osiguravateljima koji su premašili svojim poslovnim rezultatima očekivanja, poput Allianza, a ojačale su i dionice naftnih kompanija. Londonski Ftse indeks dobio je na vrijednosti 0,3 posto, završivši poslovanje na 5.377 bodova. Frankfurtski DAX skočio je 1,7 posto, na 4.990 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙