FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američke blue-chip dionice poskupjele nakon klizanja cijena nafte

NEW YORK, 4. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Spuštanje cijena nafte srekordnih razina pomoglo je u srijedu ojačati američke blue-chipdionice, dok je Nasdaq indeks blago oslabio nakon što je dan ranijedosegnuo najvišu razinu u zadnje četiri godine.
NEW YORK, 4. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Spuštanje cijena nafte s rekordnih razina pomoglo je u srijedu ojačati američke blue-chip dionice, dok je Nasdaq indeks blago oslabio nakon što je dan ranije dosegnuo najvišu razinu u zadnje četiri godine.

Njujorški Dow Jones indeks poskočio je za 0,13 posto, na 10.697 bodova. Tehnološki Nasdaq spustio se skromnih 0,06 posto, na 2.216 bodova, nakon što je dosegnuo 2.219 bodova, najvišu razinu u četiri godine.

"Tržište ponešto pauzira s kupovinama zbog neizvjesnosti u pogledu cijena nafte. Nakon odličnog mjeseca za dionice u srpnju, u redu je uzeti predah pa čak i poduzeti neke dobitonosne prodaje. Mislim da ulagači ne bi trebali biti previše zabrinuti", kazao je John Caldwell, investicijski strateg pri McDonald Financial Groupu.

Najveći doprinos porastu Dow Jonesa dala je dionica Microsofta, ojačavši 1,6 posto uslijed špekulacija da će ta najveća svjetska softverska kompanija najaviti veliko povećanje svoje godišnje dividende. Po dobitcima se ističe i dionica proizvođača sportske opreme Reebok, koja je skočila čak 30 posto po objavi da će Adidas kupiti kompaniju po cijeni od 59 dolara za dionicu ili ukupno 3,8 milijardi dolara.

Za pad vrijednosti Nasdaqa najzaslužnija je pak bila dionica Oraclea, koja je potonula 1,5 posto zbog nagađanja tržišta da bi mogla povećati svoju ponudu za kontrolni udio u indijskoj softverskoj tvrtki i-flex.

Cijena barela nafte spustila se u srijedu za nešto više od dolara, na 60,86 dolara, nakon što je dosegnula 62,5 dolara - najviše od početka poslovanja njujorške burze nafte. Niže cijene nafte uobičajeno su dobre za dionice jer smanjuju pritisak na troškove poslovanja korporacija i osobnu potrošnju.

Na europskim burzama cijene dionica različito su se kretale, pritisnute visokim cijenama nafte i raznolikim poslovnim izvješćima kompanija, dok je najavljena Adidasova akvizicija američkog Reeboka potaknula uzlet cijena njihovih dionica. U takvim uvjetima londonski Ftse indeks ojačao je 0,09 posto, na 5.332 boda. Frankfurtski DAX spustio se 0,23 posto, na 4.923 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙