FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dow Jones pogođen skupom naftom, tehnološke dionice ojačale

NEW YORK, 2. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Nove rekordno visokecijene nafte i zabrinutosti oko daljnjeg rasta kamatnih stopa spustilesu u ponedjeljak cijene američkih blue-chip dionica, no na tehnološkomtržištu nastavljen je uzlet.
NEW YORK, 2. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Nove rekordno visoke cijene nafte i zabrinutosti oko daljnjeg rasta kamatnih stopa spustile su u ponedjeljak cijene američkih blue-chip dionica, no na tehnološkom tržištu nastavljen je uzlet.

Njujorški Dow Jones indeks spustio se 0,2 posto, na 10.623 boda. Istodobno, tehnološki Nasdaq ojačao je 0,5 posto, na 2.195 bodova.

Cijena barela nafte poskočila je u ponedjeljak za jedan dolar, premašivši razinu od 61 dolar a dosegnula je i najvišu ikad zabilježenu razinu od 62,3 dolara. Razlog tome su zabrinutosti oko ponude zbog uskih grla u rafinerijama i smrt saudijskog kralja Fahda.

Visoke cijene nafte loša su vijest za tržišta dionica, jer povećavaju troškove poslovanja i smanjuju osobnu potrošnju. Dionice vodećih američkih industrijskih kompanija poput United Technologiesa sve su redom oslabile.

Istodobno, na tržištima obveznica cijene su snižene, a prinosi su porasli nakon što je drugi mjesec zaredom porastao ključni indeks proizvodnje u SAD-u. Takav scenarij ojačao je špekulacije da bi američka središnja banka mogla nastaviti podizati kamatne stope bez straha od usporavanja gospodarskog rasta, što je loša vijest za obveznice. Više kamatne stope nisu dobra vijest ni za ulagače u dionice budući da znače više troškove kreditiranja za potrošače i kompanije.

"Skok prinosa državnih obveznica zajedno s visokim cijenama nafte spustio je cijene dionica. Spuštanje tehnološkog Nasdaqa spriječile su dobre vijesti iz eBaya i Amgena", kazao je Chris Burba, tržišni analitičar Standard&Poor'sa.

Dionica Internet aukcijske tvrtke eBaya skočila je 4,4 posto nakon što joj je podignut investicijski rejting, dok je biotehnološkoj kompaniji Amgen ojačala 2,3 posto budući da je njezin lijek za liječenje raka debelog crijeva dobio brzi status u postupku odobravanja.

Na europskim burzama nastavljen je rast cijena dionica, a raspoloženje je podupro bankarski div HSBC svojim dobrim poslovnim rezultatima. Londonski Ftse indeks ojačao je 0,16 posto, na 5.290 bodova. Frankfurtski DAX poskočio je 0,09 posto, na 4.890 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙