FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rast osobne potrošnje Amerikanaca potaknuo novi uzlet cijena dionica

NEW YORK, 3. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Snažan rast osobnepotrošnje Amerikanaca u lipnju potaknuo je u utorak na američkimburzama uzlet cijena dionica.
NEW YORK, 3. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Snažan rast osobne potrošnje Amerikanaca u lipnju potaknuo je u utorak na američkim burzama uzlet cijena dionica.

Njujorški Dow Jones indeks ojačao je 0,6 posto, na 10.683 boda. Tehnološki Nasdaq dobio je nešto više od jedan posto na vrijednosti, dosegnuvši 2.218 bodova, novu najvišu razinu u zadnje četiri godine.

Američko ministarstvo trgovine objavilo je da je osobna potrošnja u SAD-u u lipnju porasla snažnih 0,8 posto, posebice zbog kupovine vozila.

Nadalje, izvješća o zaradama korporacija u drugom ovogodišnjem tromjesečju na tragu su dvoznamenkaste stope rasta 13. tromjesečje zaredom. Tako je kabelski operater Comsat izvijestio o 64 posto višoj zaradi, zbog čega su mu dionice ojačale 1,3 posto.

Najava da bi Microsoft mogao povećati isplatu godišnje dividende potaknula je rast cijena njegovih dionica za 3,4 posto.

Poskupjele su i dionice čeličana budući da je Morgan Stanley podigao procjene rezultata poslovanja za taj sektor. U prosjeku su dionice u tome sektoru dobile četiri posto na vrijednosti.

"Pokazatelj osobne potrošnje je dobar, a sve se poklopilo sa činjenicom da je tržište u uzletu. Gospodarstvo je snažno, inflacija niska a zarade korporacija odlične. To je savršeni koktel za uzlet cijena", kazao je Jim Awad, predsjednik Awad Asset Managementa.

Vrijednosti europskih burzovnih indeksa dosegnule su u utorak najviše razine od svibnja 2002., budući da visoke cijene nafte potiču kupovine energetskih dionica, dok snažni američki gospodarski pokazatelji potiču optimizam ulagača.

Londonski Ftse indeks ojačao je 0,7 posto, na 5.327 bodova. Frankfurtski DAX dobio je 0,9 posto na vrijednosti, dosegnuvši 4.932 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙