FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Porast cijena dionica na američkim burzama nakon Fedove odluke o kamatnim stopama

NEW YORK, 10. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Na američkim burzama uutorak su cijene dionica nastavile jačati nakon što je američkasredišnja banka Fed podigla kamatne stope prema očekivanjima, ali je idala poticaja ulagačima ustvrdivši da se gospodarstvo oporavlja dokinflacija i nadalje ostaje ograničenom.
NEW YORK, 10. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Na američkim burzama u utorak su cijene dionica nastavile jačati nakon što je američka središnja banka Fed podigla kamatne stope prema očekivanjima, ali je i dala poticaja ulagačima ustvrdivši da se gospodarstvo oporavlja dok inflacija i nadalje ostaje ograničenom.

U takvim uvjetima njujorški Dow Jones indeks dobio je 0,8 posto na vrijednosti, završivši poslovanje na 10.615 bodova. Tehnološki Nasdaq ojačao je 0,5 posto, na 2.174 boda.

Fed je podigao kamatnu stopu za prekonoćne pozajmice za 0,25 postotnih bodova, na 3,5 posto.

Iz središnje banke su ponovili ono što već duže vrijeme govore da vjeruju da će kamatne stope rasti umjerenim tempom, što je predstavljalo olakšanje za ulagače koji se pribojavaju agresivnijeg zaoštravanja monetarne politike.

To je potaknulo rast cijena dionica kompanija senzitivnih na troškove pozajmljivanja poput građevinskih. U prosjeku su cijene tih dionica ojačale 1,1 posto.

"To je potvrda da ukupno gospodarstvo ostaje poprilično robusno, a inflatorni pritisci nisu dovoljni da bi eskaliralo podizanje kamatnih stopa brže od sadašnjeg umjerenog tempa", rekao je Sam Rahman, čelnik trgovanja dionicama pri Baring Asset Managementu.

Međutim, nakon službenog završetka burzovnog trgovanja dionica tehnološkog lidera Ciscoa spustila se gotovo četiri posto, nakon što je izvijestio o tromjesečnoj zaradi u skladu s predviđanjima Wall Streeta, umjesto da ih premaši.

"Čini se da je Cisco ispunio očekivanja što je dobro, no morate premašiti očekivanja kako bi cijena dionice nastavila rasti", ustvrdio je Richard Sichel iz Philadelphia Trusta.

Na europskim burzama cijene dionica održavaju se nadomak najviših razina u zadnje tri godine, ponajviše zbog pojačane potražnje za energetskim dionicama. Londonski Ftse indeks porastao je 0,4 posto, na 5.364 boda. Frankfurtski DAX dobio je 1,5 posto na vrijednosti, dosegnuvši 4.909 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙