FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rekordne cijene nafte srušile cijene američkih dionica

NEW YORK, 9. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Skok cijena nafte narekordnih 64 dolara za barel potaknuo je zabrinutost ulagača okoutjecaja visokih energetskih troškova na korporativne profite i osobnupotrošnju, zbog čega su cijene dionica na američkim burzama uponedjeljak potonule.
NEW YORK, 9. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Skok cijena nafte na rekordnih 64 dolara za barel potaknuo je zabrinutost ulagača oko utjecaja visokih energetskih troškova na korporativne profite i osobnu potrošnju, zbog čega su cijene dionica na američkim burzama u ponedjeljak potonule.

Njujorški Dow Jones indeks spustio se 0,2 posto, na 10.536 boda. Tehnološki Nasdaq oslabio je 0,6 posto, na 2.164 boda. Po prvi puta od 12. ožujka Nasdaq je gubio na vrijednosti četiri dana uzastopno.

"Tržište bi ostvarivalo bolje rezultate da su cijene nafte niže, no nije pokrenuta ni oštra korekcija cijena dionica. Ipak, tržište je još u fazi korekcije cijena i prevladava negativno raspoloženje", ocijenio je Elliot Spar, strateg pri Ryan Beck &Co.

Cijena barela nafte dosegnula je u ponedjeljak 63,94 dolara, a tijekom dana dotaknula je i rekordnih 64 dolara, najviše od 1983., odnosno od kada posluje njujorško naftno tržište.

I dok skupa nafta općenito pritišće cijene dionica, profitirale su one energetskih kompanija, u očekivanju da će rekordne cijene potaknuti njihove zarade. Dionica Exxon Mobila ojačala je 1,3 posto, a u prosjeku su cijene energetskih dionica ojačale dva posto.

Značajnije su oslabile i cijene dionica kompanija senzitivnih na izmjene kamatnih stopa, pri čemu su u prosjeku one građevinskih kompanija izgubile 3,4 posto na vrijednosti uoči zasjedanja vijeća za monetarnu politiku američke središnje banke Fed.

Očekuje se da će Fed podići kamatnu stopu 10. put uzastopno za četvrtinu postotnog boda, na 3,5 posto. Viši troškovi kreditiranja predstavljaju razlog za brigu ulagača u te kompanije jer usporavaju financiranje i kupovinu novih kuća.

Špekulacije o spajanjima i akvizicijama na europskim su burzama jučer potaknule rast cijena brojnih kompanija, posebice finske Nokije. U takvim uvjetima londonski Ftse indeks porastao je 0,6 posto, na 5.344 boda. Frankfurtski DAX dobio je 0,2 posto na vrijednosti, završivši poslovanje na 4.837 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙