FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dobri gospodarski pokazatelji i zarade potiču rast američkih burzovnih indeksa

NEW YORK, 28. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Podatak američke središnjebanke Fed o porastu poduzetničke aktivnosti tijekom lipnja te snažnijeod očekivanja korporativne zarade potaknule su u srijedu na američkimburzama snažan rast cijena blue-chip dionica.
NEW YORK, 28. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Podatak američke središnje banke Fed o porastu poduzetničke aktivnosti tijekom lipnja te snažnije od očekivanja korporativne zarade potaknule su u srijedu na američkim burzama snažan rast cijena blue-chip dionica.

Njujorški Dow Jones indeks porastao je 0,54 posto, na 10.637 bodova. Tehnološki Nasdaq ojačao je 0,5 posto, na 2.186 bodova.

Izvješće Fed-a o gospodarskim uvjetima, tzv. bež knjiga pokazala je nastavak rasta poduzetničkih aktivnosti u lipnju u svim regijama izuzev njujorške te popuštanje cjenovnog pritiska u većini gradova. Ranije tijekom dana objavljen je i podatak o neočekivanom skoku narudžbi trajnih dobara za 1,4 posto u lipnju.

"Tempo gospodarske ekspanzije poboljšao se u zadnjih nekoliko mjeseci, a inflacija je suzbijena. Dodatno, narudžbe trajnih dobara bolje su nego što se očekivalo pa je općenito gospodarska slika prilično dobra", kazao je Alfred Kugel, strateg pri Atlantic Trustu.

Porast zarade američke zrakoplovne industrije Boeing u drugom tromjesečju potaknuo je rast cijena njegovih dionica za 0,5 posto. Dionica Internet trgovine Amazon.com skočila je gotovo 16 posto uslijed bolje od očekivanja zarade.

Među dobitnicama još se ističu dionice farmaceutske kompanije Johnson&Johnson, koje su poskupjele tri posto budući da je brokerska kuća Lehman Brothers u svojoj obavijesti ulagačima ustvrdila da kompanija ima dobre izglede za rast poslovanja. To je podiglo i cijene dionica ostalih kompanija toga sektora u prosjeku za 1,4 posto, pri čemu Mercka 1,7 posto, a Pfizera 1,8 posto.

Na europskim burzama cijene dionica na najvišoj su razini u više od tri godine, potaknute solidnim rezultatima poslovanja kompanija poput Airbusa. Londonski Ftse indeks dobio je 0,14 posto na vrijednosti, dosegnuvši 5.263 boda. Frankfurtski DAX ojačao je 0,24 posto, na 4.855 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙