FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Anketa o razmjeni poruka Tadića i Mesića

BEOGRAD,2. kolovoza 2005.(Hina) - Beogradski dnevnik "Danas" od utorkaobjavljuje anketu o razmjeni poruka između predsjednika Srbije iHrvatske, Borisa Tadića i Stjepana Mesića, uoči desete obljetniceakcije "Oluja".
BEOGRAD,2. kolovoza 2005.(Hina) - Beogradski dnevnik "Danas" od utorka objavljuje anketu o razmjeni poruka između predsjednika Srbije i Hrvatske, Borisa Tadića i Stjepana Mesića, uoči desete obljetnice akcije "Oluja".

Predsjednik Udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir kaže da je zahvalan Tadiću "zato što je konačno pravim imenom nazvao ono što se dogodilo, jer ne može biti eksces progon jednog naroda s njegovih vjekovnih ognjišta i tisuće žrtava koje su se dogodile u tom nesretnom ratu". Za hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića je kazao da iako u nekim slučajevima razumno reagira, deklarativno govori jedno, a u praksi se čini da Hrvatska radi drugo.

"Hrvatska, u kojoj se tek sada otvaraju neke stvari oko Osijeka i drugih mjesta, morat će se suočiti, bez obzira na to kakvo ona visoko mišljenje ima o sebi, da nije riječ o pojedinačnim incidentima, nego o smišljenoj politici, programu koji je vodio ka tjeranju Srba iz Hrvatske. Tragično je što je predsjednik Hrvatske u toj završnoj akciji 'Oluje' pozvao da ostanu oni koji nisu sudjelovali u ratu, a takvih je bio najveći broj. Poznato je kako su prošli. Od 2000 poginulih Srba više od 1200 bili su civili iz Krajine", kaže Budimir.

Predsjednica Centra za antiratnu akciju Vesna Pešić izjavila je da "ni jedan ni drugi predsjednik ne bi trebali nikoga prozivati kad je 'Oluja' u pitanju".

"Svatko treba, kad to osjeća, kazati da je loše kad se u ime jednog naroda čine zločini. Ne bi Boris Tadić trebao prozivati Stjepana Mesića kad je riječ o 'Oluji'. (...) Bilo bi dobro da Hrvatska i njeni predstavnici kažu nešto o zločinima počinjenim u ime hrvatskog naroda, pogotovo sada, to je uvijek dobrodošlo, ali ne zbog toga što ih netko iz Srbije proziva, nego zato što tako osjećaju".

"Ovdje je riječ o komuniciranju preko javnosti, što nije dobro i dolazi u trenutku kad se u Hrvatskoj priprema velika proslava, što ce pojačati potrebu hrvatskih političara da se patriotski profiliraju", izjavio je predsjednik HHO-a Žarko Puhovski.

"Tadić s pravom smatra da može govoriti o nekim stvarima koje su činjene na štetu državljana kojima je predsjednik, nakon što je govorio o stvarima za koje su oni odgovorni. Ne samo zbog brojeva, paralele se moraju pažljivo konstruirati. Po našim podacima nije 2,5 tisuća žrtava, nego 700, što je, naravno, strašno. Nije 250, nego 150 tisuća izgnanih - a to ne znači da je problem manji. Ali dovodi drugu stranu u poziciju da se nijekajući brojke dovodi u lakšu poziciju, zabašuri čitav problem. Nema dileme da je 'Oluja' izrazito uspješna vojna akcija i zbog izrazitog razumijevanja između hrvatskog i srpskog vodstva. I nema spora da se ona morala dogoditi nakon idiotizma vlasti takozvane RSK, odbijanja plana Z-4 koji im je davao velike šanse", kazao je Puhovski.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙