FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Početak žetve moguć ovih dana

ZAGREB, 15. srpnja 2005. (Hina) - U hrvatskim žitorodnim područjima,zbog izuzetno kišnog razdoblja u posljednje vrijeme još uvijek nijepočela žetva pšenice, a po procjenama Ministarstva poljoprivrede,šumarstva i vodnog gospodarstva, sa oko 120.000 hektara zasijanih tomkrušaricom, očekuje se ukupan urod od oko 500.000 tona.
ZAGREB, 15. srpnja 2005. (Hina) - U hrvatskim žitorodnim područjima, zbog izuzetno kišnog razdoblja u posljednje vrijeme još uvijek nije počela žetva pšenice, a po procjenama Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, sa oko 120.000 hektara zasijanih tom krušaricom, očekuje se ukupan urod od oko 500.000 tona.

To je, kako su istaknuli u Ministarstvu, oko 25 posto manje nego lani, no naglašavaju kako je taj urod otprilike na razini domaćih potreba.

Prema riječima voditelja Odsjeka za poljoprivredu HGK - Županijske komore Osijek Ernesta Nada, žetva kasni 15-ak dana i to zbog izuzetno kišnog razdoblja. Na području Osječko-baranjske županije, dodao je, zasijano je 41.250 hektara pšenice, što je znatno smanjenje u odnosu na prošlu godinu kada je bilo zasijano 56.365 hektara.

Nad kaže kako će nepovoljno vrijeme zasigurno utjecati na kvalitetu i količinu pšenice te kako svakim danom prolongiranja žetve pšenica gubi na kvaliteti.

Ukoliko sve bude u redu, dodao je, žetva bi na području Osječko-baranjske županije trebala početi u dane vikenda.

Iako procjene govore o proizvodnji od 500.000 tona pšenice u Hrvatskoj ta proizvodnja neće biti niti 400.000 tona, ocjenjuje Nad, dodajući kako će dobar dio pšenice ići u stočnu hranu jer neće zadovoljiti kvalitetom.

I u Vukovarsko-srijemskoj županiji su istaknuli kako bi žetva trebala početi ovih dana. Pšenicom je u toj županiji zasijano između 23-24.000 hektara, što je nekih 20 posto manje nego ranijih godina.

Što se kvaliete pšenice tiče, ona će biti zasigurno niža zbog kišnog razdoblja, no još uvijek je rano govoriti neke procjene, kazao je pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i šumarstvo Vukovarsko-srijemske županije Darko Juzbašić.

(Hina) xtp yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙