FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osijek: bez suglasnosti o otkupu i cijeni pšenice

OSIJEK,6. srpnja(Hina) - Predstavnici poljoprivrednih proizvođača,prerađivačke industrije te Ministarstva poljoprivrede i šumarstva ninakon današnjeg dvosatnog sastanka u Osijeku nisu postigli suglasnosto otkupnoj cijeni ovogodišnjeg uroda pšenice i uljane repice.
OSIJEK,6. srpnja(Hina) - Predstavnici poljoprivrednih proizvođača, prerađivačke industrije te Ministarstva poljoprivrede i šumarstva ni nakon današnjeg dvosatnog sastanka u Osijeku nisu postigli suglasnost o otkupnoj cijeni ovogodišnjeg uroda pšenice i uljane repice.

Pomoćnik ministra Stjepan Mikolčić naglašava spremnost Ministarstva da svim otkupljivačima koji od proizvođača budu otkupili pšenicu po cijeni od 0,90 kuna za kilogram, subvencionira 0,06 kuna po kilogramu, što bi, uz punu isplatu poticaja od 1650 kuna proizvođačima, osiguralo nešto manji prihod od prošlogodišnjeg.

Predstavnici seljačkih udruga odbacili su takvu ponudu kao neprihvatljivu jer im, kako tvrde, ne može osigurati rentabilnu proizvodnju.

Tvrtka "Agrokor" izvijestila je kako za pšenicu ne može ponuditi više od 0,80 lipa za kilogram jer bi svaka druga cijena, s obzirom na postojeća kretanja na tržištu, narušila njihovu konkuretnost.

Mikolčić je ocijenio kako situaciju dodatno otežavaju zalihe od 257.000 tona prošlogodišnje pšenice te tržni viškovi pšenice u zemljama u okruženju, koja na naše tržište dolazi po povoljnijim cijenama, zbog čega domaća pšenica nije bila konkurentna za mlinsko-pekarsku industriju.

Predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje (ZUSSB) Antun Laslo izjavio je kako svaka cijena ispod jedne kune za kilogram ne jamči rentabilnu proizvodnju te da će udruga tražiti prijem kod premijera Ive Sanadera.

"Nismo voljni ići u prosvjede, ali to će biti nužno zlo jer oni koji nam nude 0,90 kuna za pšenicu već najavljuju poskupljenje kruha. Ako se ovako bude nastavilo pšenica će nestati s ovoga područja, kao što su nestali lan i industrijska konoplja, pa se pitam što će se u Hrvatskoj sijati, kada se cijene kreiraju na našu štetu", kazao je Laslo.

Najavio je kako će se, u slučaju održavanja javnih prosvjeda, najprije blokirati granični prijelazi s kojih se uvozi pšenica i brašno, kako tvrdi, iz nepoznatih zemalja i nepoznate kvalitete.

(Hina) xivuc ydb

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙