FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Županja: prikaz starih žetvenih običaja

ŽUPANJA, 9. srpnja 2005. (Hina) - U okviru projekta očuvanja kulturnebaštine "Kruh naš svagdašnji, žetva i vršidba u prošlosti" koji jeprije nekoliko godina pokrenula Turistička zajednica grada Županje, naimanju obitelji Ilije Bošnjaka iz Županje danas su prikazani starislavonski žetveni običaji.
ŽUPANJA, 9. srpnja 2005. (Hina) - U okviru projekta očuvanja kulturne baštine "Kruh naš svagdašnji, žetva i vršidba u prošlosti" koji je prije nekoliko godina pokrenula Turistička zajednica grada Županje, na imanju obitelji Ilije Bošnjaka iz Županje danas su prikazani stari slavonski žetveni običaji.

U žetvi i vršidbi na starinski način, kao i vožnji zaprežnim kolima po poljskim putovima (lenijama) tijekom cijeloga dana mogu sudjelovati posjetitelji, a događaju nazoči i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković.

U razgovoru s novinarima, ministar Čobanković ocijenio je realnom ovogodišnju cijenu pšenice.

"S obzirom da će se loše vremenske prilike odraziti na prinos i kvalitetu pšenice, jučer smo razmatrajući Uredbu o tržnom redu odlučili da minimalna otkupna cijena pšenice iznosi 92 lipe", rekao je Čobanković.

A kako je ove godine u Hrvatskoj zasijano pšenicom 30 posto manje površina, Ministarstvo poljoprivrede isplatit će poljodjelcima pun poticaj u iznosu 1.650 kuna, što u konačnici daje isti financijski rezultat kao i prošle godine, kada je cijena pšenice bila jednu kunu, rekao je ministar.

"To je realnost s obzirom da je pšenice jako puno u našem okruženju a cijene su vrlo niske," kazao je, dodajući kako će s hrvatskih polja ovoga ljeta biti požnjeveno oko 500 tisuća tona pšeničnog zrna.

"Imamo još oko 250 tisuća tona pšenice iz prošle godine i nikakvih problema u zadovoljenju domaćih potreba pšenicom neće biti", poručio je Čobanković.

Ustvrdio je kako se u Hrvatskoj danas isplati sijati pšenicu pod uvjetom da se ne sije na površinama manjim od nekoliko hektara.

Ministar Petar Čobanković prije početka programa tijekom kojeg će biti dodijeljene i nagrade najuspješnijim proizvođačima u stočarskoj i ratarskoj proizvodnji na županjskom području, razgledao je brojne štandove sa zlatovezom, šlingerajem, šarenim tikvicama i ostalim slavonskim suvenirima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙