FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Seljački savez: cijena pšenice od 90 lipa je "smiješna"

SLAVONSKI BROD, 3. srpnja 2005. (Hina) - Članovi Upravnog odboraHrvatskoga seljačkog saveza na sastanku u Slavonskome Brodu ocijenilisu ponuđenu cijenu od 90 lipa za kilogram pšenice "smiješnom".
SLAVONSKI BROD, 3. srpnja 2005. (Hina) - Članovi Upravnog odbora Hrvatskoga seljačkog saveza na sastanku u Slavonskome Brodu ocijenili su ponuđenu cijenu od 90 lipa za kilogram pšenice "smiješnom".

Proizvođače su pozvali da žetvu, koja teče u vrlo nepovoljnim vremenskim prilikama, obave do kraja te da pšenicu i uljanu repicu predaju Državnom ravnateljstvu za robne zalihe. Nakon žetve u pregovorima s premijerom pokušat će se izboriti za cijenu pšenice od 1,10 kuna, uljane repice 1,50 kuna i poticaje koji su na razini poticaja u zemljama Europske unije. Ne uspiju li, najavljuju i prosvjede.

"Ludo bi bilo sada prosvjedima otežavati i onako preteške uvjete za žetvu, ali nakon žetve idemo tvrdo i do kraja koristeći se svim demokratski dopuštenim sredstvima. U pregovore idemo samo s premijerom jer dosadašnji razgovori s ministrom Čobankovićem nisu dali rezultata", rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Saveza Darko Grivičić.

Istaknuo je da će ovo biti prva žetva od samostalnosti Hrvatske u kojoj neće biti dovoljno pšenice jer je posijano između 110 i 115 tisuća hektara, s kojih se očekuje oko 500 tisuća tona uroda. "Potreba Hrvatske je od 650 do 700 tisuća tona", podsjetio je Grivičić, ističući da ćemo "bez obzira na to što ministar Čobanković kaže kako na zalihama imamo dovoljno pšenice iz prošlogodišnje žetve, biti prisiljeni uvoziti".

"Slavonija je prestala biti žitnica Hrvatske, a tu su ulogu preuzele BiH i SCG, odakle se pšenica najviše uvozi. Hrvatska funkcionira stihijski u svemu, ponajviše u poljoprivredi. Dok je Vlada neorganizirana i nestručna, uvozni lobiji su vrlo organizirani i vjerojatno imaju u džepu i dobar dio Vlade, Ministarstvo poljoprivrede i ljude koji odlučuju u poljoprivredi", ustvrdio je predsjednik Hrvatskoga seljačkoga saveza Darko Grivičić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙