FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slavonski seljaci traže pomoć od Osječko-baranjske županije

OSIJEK, 11. srpnja 2005. (Hina) - Zajednica udruga seljaka Slavonije iBaranje (ZUSSB) ne može biti zadovoljna predloženom otkupnom cijenompšenice od 0,92 kune za kilogram i obratit će se za pomoćOsječko-baranjskoj županiji u pokušaju da postigne cijenu od jednekune, izvijestilo je danas u Osijeku vodstvo te udruge.
OSIJEK, 11. srpnja 2005. (Hina) - Zajednica udruga seljaka Slavonije i Baranje (ZUSSB) ne može biti zadovoljna predloženom otkupnom cijenom pšenice od 0,92 kune za kilogram i obratit će se za pomoć Osječko-baranjskoj županiji u pokušaju da postigne cijenu od jedne kune, izvijestilo je danas u Osijeku vodstvo te udruge.

Predsjednik Udruge Antun Laslo ocijenio je na konferenciji za novinare kako Vlada nema volje, htijenja niti znanja da pomogne poljoprivrednoj proizvodnji, ni njenoj najvažnijoj kulturi - pšenici, koja, kako ističe, zbog loših vremenskih prilika još nije požnjeta s polja.

Nakon svih pokušaja ne preostaje nam da ništa drugo nego da tražimo pomoć u "Osječko-baranjskoj županiji kako bismo, ako postoji mogućnost, s dodatnih 8 lipa, postigli cijenu od jedne kune za kilogram pšenice koja bi nam omogućila da poslujemo 's nulom'", kazao je Laslo.

Tajnik ZUSSB-a Stanko Zdravčević ustvrdio je kako je cijena od 0,92 kune za kilogram "sramotna za proizvođače i za saborske zastupnike koji zastupaju ovu regiju", dodavši da bi cijena od jedne kune za kilogram i isplata poticaja od 1650 kuna, za državu značila trošak 25 milijuna kuna.

"Sramotno je ako je u jednoj državi taj iznos problem. Barata se s činjenicom da će se proizvesti 500.000 tona pšenice, mi tvrdimo da će je biti 400.000 tona, a svaka nova kiša još će smanjiti prinos", rekao je Zdravčević ocijenivši da se radi o "zanemarivim sredstvima, koja bi proizvođačima dobro došla".

"Volio bih da se Vlada i resorno Ministarstvo napokon izjasne što da sijemo i u kojim količinama, jer ovako se dalje ne može. Zalagat ćemo se da Hrvatska što kasnije uđe u Europsku uniju, jer ne želimo tamo ući kao prosjaci", rekao je Zdravčević.

Na upit novinara Laslo je kazao kako postoji mogućnost javnih prosvjeda, ali nakon žetve, iako, kako tvrdi, za to već sada ima velikog interesa, ali udruga ne želi ometati odvijanje žetvenih radova.

(Hina) xivuč yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙