FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američke dionice oslabile nakon što je Fed nagovijestio novi rast kamatnih stopa

NEW YORK , 1. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene američkih dionica učetvrtak su pale nakon što je američka središnja banka Fed podiglaključne kamatne stope za 0,25 postotna boda i najavila nastavakciklusa monetarnog zaoštravanja.
NEW YORK , 1. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene američkih dionica u četvrtak su pale nakon što je američka središnja banka Fed podigla ključne kamatne stope za 0,25 postotna boda i najavila nastavak ciklusa monetarnog zaoštravanja.

Njujorški Dow Jones indeks spustio se 0,96 posto, na 10.274 bodova. Tehnološki Nasdaq oslabio je 0,6 posto, na 2.056 bodova. U drugom tromjesečju pad Dow Jonesa iznosio je 2,2 posto, dok je Nasdaq ojačao 2,9 posto. Samo u lipnju bili su na gubitku od 1,8 odnosno 0,5 posto, a od početka godine Dow je oslabio 4,7 posto, a Nasdaq 5,5 posto.

Fedovo vijeće za operacije na otvorenom tržištu (FOMC) donijelo je jednoglasnu odluku o povećanju kamatnih stopa s tri na 3,25 posto, najvišu razinu od sredine rujna 2001. Dok je njihovo deveto povećanje bilo očekivano, financijska tržišta nadala su se da će Fed ustvrditi kako je ciklus zaoštravanja monetarne politike priveden kraju u godini kada kompanije očekuju usporavanje rasta dobiti. Umjesto toga, FOMC je kazao da može nastaviti s podizanjem kamatnih stopa odmjerenim tempom, što je znak da slijede nova povećanja za četvrtinu postotna boda.

"Tržište je tražilo bilo kakvu naznaku da taj proces ide prema kraju, no ovo priopćenje ne govori da je Fed s time završio", ukratko je komentirao Bill Strazzullo, glavni tržišni strateg u State Street Global Markets. "To je pomalo negativno za tržišta dionica jer nema ničeg što bi govorilo da je kraj blizu".

Najveće gubitnice bile su dionice industrijskih divova poput Caterpillara, proizvođača teške opreme, čije su dionice pojeftinile za 1,4 posto, te kemijskog koncerna Du Ponta, na gubitku od 3,6 posto.

Oslabile su dionice Bank of America nakon što je objavio da je dogovorio kupnju MBNA Corp. za 35 milijardi dolara, čime će postati jednim od najvećih svjetskih izdavatelja kreditnih kartica. Dionice Bank of America oslabile su 2,8 posto a MBNA skočile za 24,3 posto.

Dok je pad cijena nafte, koje su se nakratko spustile ispod 56 dolara na njujorškom tržištu, općenito dobar za tržišta dionica, pritišće dionice u naftnom sektoru čija dobit ovisi o cijeni nafte. Exxon Mobil zabilježio je stoga pad cijena dionica od 1,7 posto, a njegov rival ConocoPhillips za 0,5 posto.

Europski burzovni indeksi završili su posljednji dan snažnog drugog tromjesečja s ograničenim dobitcima. Londonski Ftse indeks ojačao je blagih 0,08 posto, na 5.113 bodova. Frankfurtski DAX bio je na dobitku neznatnih 0,06 posto, dosegnuvši 4.586 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙