FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Niža procjena gospodarskog rasta SAD-a spustila cijene dionica

NEW YORK, 9. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Niža procjena gospodarskograsta SAD-a koju je objavila Bijela kuća u srijedu je na američkimtržištima dionica blago spustila vrijednosti burzovnih indeksa.
NEW YORK, 9. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Niža procjena gospodarskog rasta SAD-a koju je objavila Bijela kuća u srijedu je na američkim tržištima dionica blago spustila vrijednosti burzovnih indeksa.

Njujorški Dow Jones indeks oslabio je 0,06 posto, na 10.476 bodova. Tehnološki Nasdaq spustio se 0,34 posto, na 2.060 bodova.

Bijela kuća snizila je svoje ranije procjene godišnjeg gospodarskog rasta u četvrtom tromjesečju s 3,5 na 3,4 posto. Također je povisila procjenu inflacije s dva posto na 2,9 posto u istom razdoblju zbog velikih oscilacija cijena energenata.

Ulagači su također zabrinuti uoči govora predsjednika američke središnje banke Fed Alana Greenspana u četvrtak pred kongresnim Odborom za gospodarstvo o situaciji u tom najvećem svjetskom gospodarstvu. Smatraju da vjerojatno još nije završen ciklus zaoštravanja monetarne politike.

"Snižavanjem svojih procjena Bijela kuća nije naišla na odobravanje tržišta. Mislim da je opravdana i zabrinutost tržišta pred govor Greenspana jer bi mogao signalizirati da Fed još neće prestati s podizanjem kamatnih stopa, što uzrokuje nervozu kod ulagača", ocijenio je Barry Hyman, strateg pri Ehrenkantzu.

Među većim dobitnicama isticale su se dionice General Motorsa, koje su poskočile 4,2 posto nakon što je Kirk Kerkorian objavio da je povećao svoj udjel u toj automobilskoj kompaniji.

Među najvećim gubitnicama, pak, bila je dionica Internet kompanije Google, koja je oslabila 4,6 posto, pošto je objavljeno izvješće u kojem se tvrdi da su pale cijene koje oglašivači plaćaju Internet kompanijama za oglašavanje.

Na europskim burzama cijene dionica spustile su se s najviših razina u zadnje tri godine zbog ponovnog skoka cijena nafte te slabosti dionica maloprodajnog sektora. Londonski Ftse indeks oslabio je 0,4 posto, na 5.003 boda. Frankfurtski DAX oslabio je0,2 posto, na 4.557 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙