FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Morgan Stanley potaknuo blage dobitke na američkim burzama

NEW YORK, 14. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Potpomognuti rastom cijenedionice investicijske banke Morgan Stanleya nakon što je njezin čelniknajavio odlazak, američki burzovni indeksi u ponedjeljak su ostvariliblage dobitke.
NEW YORK, 14. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Potpomognuti rastom cijene dionice investicijske banke Morgan Stanleya nakon što je njezin čelnik najavio odlazak, američki burzovni indeksi u ponedjeljak su ostvarili blage dobitke.

Njujorški Dow Jones indeks ojačao je 0,09 posto, na 10.522 boda. Tehnološki Nasdaq indeks porastao je 0,3 posto, na 2.068 bodova.

Cijene dionica rastu već gotovo osam tjedana, nakon što su u travnju dosegnule najniže razine od početka godine. No, sva tri indeksa još su u minusu gleda li se razdoblje od godine dana.

Najveći doprinos rastu cijena dala je dionica Morgan Stanleya, ojačavši dva posto, pošto je njezin izvršni direktor Philip Purcell najavio svoj odlazak. Ulagači su, naime, već neko vrijeme bili nesretni s lošom izvedbom cijena dionica u zadnjih nekoliko godina te odlaskom niza direktora iz te banke.

Veće dobitke na cijenama dionica spriječio je skok cijena barela nafte za čak četiri posto, na 55,62 dolara. Visoke cijene nafte tendiraju štetiti izvedbi mnogih dionica, budući smanjuju korporativne zarade i osobnu potrošnju.

"Cijene sirove nafte štete tržištu dionica već neko vrijeme i potiču strahove od jačanja inflacije", kazao je Ned Riley, iz Riley Asset Managementa.

Riley je ukazao na zabrinutosti ulagača u pogledu daljnjeg rasta američkih kamatnih stopa, budući više kamatne stope usporavaju gospodarski rast. Nedavne izjave čelnika Feda ukazale su da američka središnja banka još nije na kraju ciklusa zaoštravanja monetarne politike.

Na europskim burzama cijene dionica dosegnule su nove najviše razine u zadnje tri godine, uslijed vijesti o akvizicijama iz Unicredita te HeidelbergCementa. Samo dionica tog najvećeg njemačkog proizvođača cementa skočila je za 19 posto. To je podiglo vrijednost frankfurtskog DAX-a za 0,3 posto, na 4.599 bodova. Londonski Ftse indeksa ojačao je 0,4 posto, na 5.050 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙