FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uzlet cijena dionica američkih maloprodajnih tvrtki

NEW YORK, 15. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Američki burzovni indeksi uutorak su ostvarili dobitke ponajviše zahvaljujući skoku cijenadionica maloprodajnih kompanija.
NEW YORK, 15. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Američki burzovni indeksi u utorak su ostvarili dobitke ponajviše zahvaljujući skoku cijena dionica maloprodajnih kompanija.

Njujorški Dow Jones ojačao je tako 0,24 posto, na 10.547 bodova. Tehnološki Nasdaq dobio je nekih 0,07 posto na vrijednosti, dosegnuvši 2.069 bodova.

Snažan skok profita najvećeg američkog lanaca trgovina elektroničkom robom Best Buya ojačao je njegove dionice za gotovo 15 posto. To je potaknulo i kupovinu ostalih dionica iz maloprodajnog sektora, tako da je dionica Wal-Marta ojačala oko tri posto, a Home Depota 0,7 posto.

Po riječima analitičara, uzlet cijena bio bi još i veći da nije objavljen razočaravajući podatak o padu prometa u američkoj maloprodaji u svibnju za 0,5 posto, najviše u zadnjih gotovo godinu dana.

"Dionice maloprodajnih kompanija dobile su poticaj od Best Buya. Čini se da je Best Buy zasjenio podatak o padu prometa u maloprodaji", ocijenio je raspoloženje na tržištu Robert Drust, direktor u investicijskoj banci Wedbush Morgan.

Međutim, umanjene su i zabrinutosti ulagača oko jačanja inflatornih pritisaka, jer je inflacija u SAD-u mjerena proizvođačkim cijenama u svibnju smanjena za 0,6 posto, najviše u zadnjih više do dvije godine.

Od većih dobitnika ističe se i dionica General Motorsa, koja je ojačala za više od četiri posto pošto su analitičari procijenili da bi mogućom prodajom udjela u svojoj financijskoj podružnici i smanjenjem izdvajanja za zdravstveno osiguranje radnika dioničarima moglo donijeti i do 9 dolara kapitalnog dobitka po dionicama.

Na europskim burzama vrijednosti burzovnih indeksa blago su jučer korigirane. Tako je londonski Ftse indeks oslabio 0,07 posto, na 5.046 bodova. Frankfurtski DAX se spustio 0,16 posto, na 4.591 bod.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙