FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Različiti signali iz Fed-a uzrokovali velike oscilacije Dow Jones indeksa

NEW YORK, 8. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene američkih blue-chipdionica neznatno su u utorak ojačale, a poslovanje Wall Streetaobilježila je velika oscilacija Dow Jones indeksa nakon što su izameričke središnje banke Fed odaslani različiti signali u vezidaljnjeg podizanja kamatnih stopa.
NEW YORK, 8. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene američkih blue-chip dionica neznatno su u utorak ojačale, a poslovanje Wall Streeta obilježila je velika oscilacija Dow Jones indeksa nakon što su iz američke središnje banke Fed odaslani različiti signali u vezi daljnjeg podizanja kamatnih stopa.

Uzlet cijena dionica započeo je kada su ulagači zaključili da izjave predsjednika Feda Alana Greenspana znače da je Fed gotovo završio s kampanjom podizanja američkih kamatnih stopa. Greenspan je u ponedjeljak govorio putem satelitske video veze na konferenciji središnjih bankara u Pekingu.

U samo sat vremena od početka poslovanja njujorške burze Dow Jones ostvario je dobitak na vrijednosti od jedan posto ili oko 105 bodova. No, do sredine dana zabava je završila, nakon što su ulagači čuli izjave predsjednika Feda u Atlanti Jacka Guyana, koji je dao naslutiti da središnja banka još nije završila s podizanjem kamatnih stopa.

"Dužnosnici Fed-a provozali su nas toboganom smrti. To ulagače čini konfuznima, jer još nije jasno što namjeravaju", ocijenio je Hugh Johnson, iz Johnson Illington Advisorsa.

U konačnici Dow Jones je završio poslovanje 0,15 posto jači, na 10.483 boda, iako je tijekom poslovanja dosegnuo i 10.578 bodova. Tehnološki Nasdaq porastao je 0,4 posto, na 2.067 bodova.

Najveća dobitnica bila je dionica American Expressa, koja je ojačala jedan posto. No dionica lanca restorana brze prehrane Mc'Donaldsa spustila se 2,8 posto pošto je objavljeno da čelnik njezina europskog poslovanja Russ Smyth napušta tu funkciju.

Na europskim burzama cijene dionica poskočile su jedan posto blizu najviše razine u protekle tri godine, potaknute izvješćem iz Siemensa da je prodao svoju problematičnu poslovnu jedinicu za proizvodnju mobilnih telefona tajvanskom BenQ-u. Londonski Ftse indeks ojačalo je 0,9 posto, na 5.025 bodova. Frankfurtski DAX dobio je 1,5 posto na vrijednosti, završivši poslovanje na 4.566 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙