FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Blagi porast cijena američkih blue-chip dionica

NEW YORK, 7. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Val novih spajanja ikorekcije cijena nafte oraspoložili su ulagače u ponedjeljak naameričkim burzama, tako da su burzovni indeksi blago porasli.
NEW YORK, 7. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Val novih spajanja i korekcije cijena nafte oraspoložili su ulagače u ponedjeljak na američkim burzama, tako da su burzovni indeksi blago porasli.

Njujorški Dow Jones indeks poslovanje je završio na 10.467 bodova, 0,06 posto više nego u petak. Tehnološki Nasdaq ojačao je 0,2 posto, na 2.075 bodova.

Wall Street su razbudile vijesti o nekoliko spajanja u čitavom nizu sektora od energetskog do financijskog, čija bi vrijednost mogla premašiti 12 milijardi dolara. Tako je najveća američka štedionica Washington Mutual najavila kupovinu kartičarske tvrtke Providian Financial, za 6,45 milijardi dolara. Brokerska tvrtka E*Trade Financial Corp objavila je da je povećala svoju ponudu za rivalsku tvrtku Ameritrade Holding, što je potaknulo rast njihovih dionica.

"Vijesti o spajanjima potaknuli su kupovine dionica kompanija koje su u to uključene, no sve ostalo na tržištu vrlo je mirno", kazao je Robert Drust, izvršni direktor trgovanja pri regionalnoj investicijskoj banci Wedbush Morgan.

Najveći poticaj Dow Jonesu dala je dionica Boeinga, koja je ojačala 1,4 posto pošto je taj proizvođač zrakoplova objavio da se nada kako će ostvariti i do 20 posto poslova u sklopu programa modernizacije britanske vojske, vrijednosti 10,9 milijardi dolara.

Cijene nafte u ponedjeljak su pale s najviše razine u zadnjih šest tjedana, spustivši se 54 centa, na 54,49 dolara, što je također pružilo olakšanja ulagačima. "Pad cijena nafte osigurao je blagi poticaj na tržištima dionica", izjavio je Michael Sheldon, tržišni strateg pri njujorškoj brokerskoj tvrtki Spencer Clarke.

Na europskim burzama cijene dionica blago su oslabile, predvođene padom cijena u telekom sektoru nakon što je francuska vlada najavila prodaju udjela u France Telecomu za 5,5 milijardi dolara. Londonski Ftse indeks oslabio je 0,4 posto, na 4.980 bodova. Frankfurtski DAX spustio se 0,3 posto, na 4.497 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙