FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izjave dužnosnika Fed-a potaknule kupovine dionica

NEW YORK, 2. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Izjave dužnosnika američkesredišnje banke Fed u srijedu su smanjile zabrinutost ulagača okoinflacije i visine kamatnih stopa, što je potaknulo rast cijenablue-chip dionica.
NEW YORK, 2. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Izjave dužnosnika američke središnje banke Fed u srijedu su smanjile zabrinutost ulagača oko inflacije i visine kamatnih stopa, što je potaknulo rast cijena blue-chip dionica.

Njujorški Dow Jones indeks porastao je 0,8 posto, na 10.549 bodova. Tehnološki Nasdaq dobio je gotovo jedan posto na vrijednosti, dosegnuvši 2.087 bodova.

Richard Fisher, predsjednik Fedove podružnice u Dallasu i član ključnog vijeća za monetarnu politiku kazao je u srijedu da američka središnja banka ima dovoljno prostora za daljnje podizanje kamatnih stopa, no da je sve bliže završetku ciklusa zaoštravanja monetarne politike.

"Manje je zabrinutosti oko inflacije, oko koje su ulagači bili posebno nervozni. Sad imamo okruženje s niskim kamatnim stopama, pristojnim rastom gospodarstva što će vjerojatno rezultirati dobrim korporativnim profitima", ocijenio je Robert Harrington, izvršni direktor trgovanja pri UBS-u.

Dobici na tržištu međutim bili su ograničeni zaustavljanjem trgovanja na njujorškoj burzi zbog tehničkih problema nekoliko minuta prije završetka službenog trgovanja. Prekid poslovanja vjerojatno je prekinuo mnoge ulagače da proslijede naloge za kupovinu, budući se u posljednjim minutama poslovanja uvijek najviše trguje.

Raspoloženje ulagača pritisnuo je u zadnjih 90 minuta poslovanja burze i skok cijena nafte blizu 55 dolara za barel, najvišu razinu u proteklih pet tjedana. "Cijena nafte opet raste, a to nije dobro. Ne bih se iznenadio ako to zakoči daljnji rast cijena dionica", kazao je Weston Boone, potpredsjednik Legg Mason Wood Walkera.

Tržište nije značajnije reagiralo na vijest da će predsjednik Komisije za vrijednosne papire William Donaldson dati ostavku krajem lipnja.

Na europskim burzama cijene dionica ojačale su u prosjeku za jedan posto, na najvišu razinu u zadnje tri godine. Londonski Ftse indeks tako vrijedi 5.011 bodova, a frankfurtski DAX 4.527 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙