FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izjave Greenspana potaknule kupovine blue-chip dionica

NEW YORK, 10. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Pozitivne ocjenepredsjednika američke središnje banke Fed Alana Greenspana potaknulesu u četvrtak jačanje cijena blue-chip dionica na Wall Streetu, pričemu su posebno snažan poticaj dobile tehnološke dionice, uslijeddobrih procjena poslovanja iz Intela.
NEW YORK, 10. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Pozitivne ocjene predsjednika američke središnje banke Fed Alana Greenspana potaknule su u četvrtak jačanje cijena blue-chip dionica na Wall Streetu, pri čemu su posebno snažan poticaj dobile tehnološke dionice, uslijed dobrih procjena poslovanja iz Intela.

Njujorški Dow Jones indeks ojačao je 0,3 posto, na 10.503 boda. Tehnološki Nasdaq ojačao je 0,8 posto, na 2.076 bodova.

Ulagače je utješio govor Greenspana pred kongresnim odborom za gospodarstvo, u kojem je istaknuo da je američko gospodarstvo poprilično čvrsto. Kazao je također da bi središnja banka trebala nastaviti s umjerenim podizanjem kamatnih stopa.

"Trenutno tržište zabrinjava je li gospodarski rast previše spor, a Greenspan nam je kazao da je rizik od toga poprilično nizak", izjavio je Anthony Chan, izvršni direktor i ekonomist pri J.P. Morgan Asset Managementu. "Na tržištu se osjeća olakšanje".

Dionica najvećeg svjetskog proizvođača čipova Intela poskupjela je 2,2 posto pošto je podigao svoje procjene za prihode u drugom ovogodišnjem tromjesečju uslijed snažne potražnje za računalnim čipovima. To je potaknulo i rast cijena dionica ostalih proizvođača čipova između 1,7 i 3 posto.

Ojačale su značajnije i dionice naftnih kompanija, pri čemu Exxon Mobila za tri posto, uslijed novog jačanja cijena nafte na svjetskom tržištu. Zbog zabrinutosti oko šteta koje bi mogle uzrokovati tropske oluje u Meksičkom zaljevu, cijena nafte ojačala je u četvrtak 1,74 dolara, na 54,28. No, više cijene nafte uzele su danak u transportnom sektoru, spustivši se u prosjeku 0,24 posto.

Na europskim burzama cijene dionica nisu se značajnije mijenjale u četvrtak, oporavivši se od gubitaka zabilježenih tijekom jutra zbog pozitivnih ocjena Greenspana. Londonski Ftse indeks završio je poslovanje na 5.009 bodova, a frankfurtski DAX na 4.562 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙