FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izvješće Feda umirilo američke ulagače, cijene blue-chip dionica ojačale

NEW YORK, 16. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Novo izvješće američkesredišnje banke Fed u kojem se ističe da je inflacija ograničenaumanjilo je u srijedu zabrinutosti ulagača na Wall Streetu oko mogućegagresivnijeg zaoštravanja monetarne politike, što je potaknulo blagirast burzovnih indeksa.
NEW YORK, 16. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Novo izvješće američke središnje banke Fed u kojem se ističe da je inflacija ograničena umanjilo je u srijedu zabrinutosti ulagača na Wall Streetu oko mogućeg agresivnijeg zaoštravanja monetarne politike, što je potaknulo blagi rast burzovnih indeksa.

Njujorški Dow Jones indeks ojačao je 0,2 posto, na 10.566 bodova. Tehnološki Nasdaq dobio je 0,3 posto na vrijednosti, dosegnuvši 2.074 boda.

U Bež knjizi, izvješću Feda o gospodarskim uvjetima u SAD-u iz 12 podružnica Banke, stoji da je američka poslovna aktivnost nastavila rasti od sredine travnja i tijekom svibnja. Fed je također izvijestio da je općeniti pritisak cijena umjeren, iako neke regije izvješćuju o povećanim cijenama goriva i građevinskog materijala.

Ulagači su pozdravili izvješće kao znak da je inflacija blaga pa da neće dati razloga Fedu da svoju kampanju postupnog podizanja američkih kamatnih stopa ubrza.

Među vodećim dobitnicama bila je dionica zrakoplovne kompanije Boeing, koja je dobila 2,4 posto na vrijednosti nakon što je objavljeno da je primila narudžbu vrijednu 1,2 milijarde dolara.

Cijene nafte dosegnule su najvišu razinu u protekla dva mjeseca nakon što je američka vlada izvijestila o smanjenju zaliha nafte za 1,8 milijuna barela, više od očekivanja. Barel nafte na njujorškom tržištu završio je poslovanje u srijedu na 55,57 dolara, a tijekom trgovanja ojačao je na 56,75 dolara. Više cijene goriva potiču zabrinutosti ulagača oko viših troškova energije koji štete korporativnim zaradama i smanjuju osobnu potrošnju.

Dionice nekih blue-chip kompanija poput United Technologiesa zbog toga su bile pod pritiskom. No, dionice energetskih kompanija su rasle. Značajnije je tako poskupila dionica naftnog giganta Exxon Mobila, za 1,2 posto.

Na europskim burzama cijene dionica dosegnule su u prosjeku najviše razine u zadnjih tri godine. Tako je londonski Ftse indeks porastao 0,5 posto, na 5.019 bodova, a tijekom poslovanja dosegnuo je i 5.060 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je 0,9 posto, na 4.548 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙