FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Blagi pad cijena američkih blue-chip dionica

NEW YORK, 23. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Američke blue-chip dioniceu srijedu su blago pojeftinile uslijed snižavanja procjena zarada izautomobilskog diva Ford Motor, povukavši za sobom ostale pripadnikesektora proizvodnje automobila i dijelova, predvođenih GeneralMotorsom.
NEW YORK, 23. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Američke blue-chip dionice u srijedu su blago pojeftinile uslijed snižavanja procjena zarada iz automobilskog diva Ford Motor, povukavši za sobom ostale pripadnike sektora proizvodnje automobila i dijelova, predvođenih General Motorsom.

Njujorški Dow Jones indeks oslabio je 0,11 posto, na 10.587 bodova. Tehnološki Nasdaq bio je pak na manjem dobitku, od 0,05 posto, dosegnuvši 2.092 bodova.

Dionice Forda oslabile su 4,4 posto nakon što je kompanija snizila svoje procjene dobiti za ovu godinu. To je potaknulo slabljenje dionica ostalih pripadnika toga sektora, pri čemu su one General Motorsa pojeftinile tri posto te su bile među ponajviše zaslužnima za slabljenje Dow Jones indeksa.

Raspoloženje ulagača pritišću i nadalje zabrinutosti oko visokih cijena nafte koje su se zadržale oko 58 dolara po barelu. U srijedu su se spustile za gotovo jedan dolar nakon što je izvješće o zalihama američke vlade pokazalo pad treći tjedan zaredom.

"Čini se da su ulagači usredotočeni na cijene nafte, koje se kreću u uskom rasponu i ne pokazuju smjer u kojem će krenuti, gore ili dolje", ukratko je prokomentirao portfelj menadžer u AIG SunAmerica Asset Managementu Steve Neimeth.

Među gubitnicima kod blue-chip dionica ističe se još General Electric, čije su dionice oslabile 1,2 posto, nakon što je taj konglomerat, čije se paleta proizvoda proteže u velikom rasponu, od motora za zrakoplove do medijske grupe NBC Universal, izvijestio o usporavanju stope rasta industrijskih narudžbi u svibnju na mjesečnoj razini.

Europski burzovni indeksi bili su na dobitku, dosegnuvši na zatvaranju najviše razine u posljednje tri godine, predvođeni jačanjem dionica britanskih maloprodajnih lanca i banaka. Londonski Ftse indeks ojačao je pritom 0,3 posto, na 5.099 bodova, što je njegova nova najviša razina pri zatvaranju u zadnje tri godine. Frankfurtski DAX indeks dobio je na vrijednosti 0,25 posto, dosegnuvši 4.619 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙