FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pad Dow Jones indeksa pred Fedovu odluku o kamatnim stopama

NEW YORK, 30. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene američkih blue-chipdionica u srijedu su pale, predvođene onima Caterpillara i 3M-a,uslijed zabrinutosti da bi američka središnja banka Fed moglasignalizirati svoju namjeru o nastavku zaoštravanja monetarnepolitike, prigušavajući izglede za gospodarski rast.
NEW YORK, 30. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene američkih blue-chip dionica u srijedu su pale, predvođene onima Caterpillara i 3M-a, uslijed zabrinutosti da bi američka središnja banka Fed mogla signalizirati svoju namjeru o nastavku zaoštravanja monetarne politike, prigušavajući izglede za gospodarski rast.

Njujorški Dow Jones indeks oslabio je 0,3 posto, na 10.374 bodova. Tehnološki Nasdaq spustio se blagih 0,05 posto, na 2.068 bodova.

Dvodnevno zasjedanje Feda, koje je započelo u srijedu, po očekivanjima ekonomista trebalo bi doživjeti kulminaciju u četvrtak s novim povećanjem ključnih kamatnih stopa za četvrtinu postotnog boda u cilju držanja inflacije pod kontrolom u SAD-u.

Pozornost ulagača posebno će biti usmjerena na priopćenje Feda po završetku sastanka kako bi se vidjelo da li će banka nagovijestiti kada će razmotriti nastavak politike podizanja kamatnih stopa. Više kamatne stope obično su negativne za dionice budući da povećavaju troškove pozajmljenog novca za potrošače i kompanije. Postoji bojazan da će viši troškovi teško pasti kompanijama u godini kada se očekuje da će rast dobiti usporiti.

"Ne mislimo da će Fed ikoga iznenaditi. Postoji nada da bi mogao reći da je gotovo završio s monetarnim zaoštravanjem", ukratko je ocijenio raspoloženje na tržištu Tim Ghriskey iz Solaris Asset Managemeta.

Američko ministarstvo trgovine objavilo je da je rast američkog bruto domaćeg proizvoda u prvom ovogodišnjem tromjesečju iznosio 3,8 posto na godišnjoj razini, više od prvotno procijenjenih 3,5 posto.

Među blue-chip gubitnicima našli su se američki industrijski divovi poput proizvođača teške opreme Caterpillara i diversificiranog proizvođača 3M, čije su dionice oslabile 1,2 i 1,4 posto.

Klizanje cijena nafte na 57,26 dolara po barelu pritisnulo je dionice naftnih kompanija, pri čemu su one Exxon Mobila oslabile 1,1 posto nakon osjetnijeg pada cijena nafte na njujorškom tržištu, izazvanog novim tjednim izvješćem američke vlade o zalihama koje je pokazalo neočekivano povećanje.

Od rijetkih dobitnika izdvaja se Oracle čije su dionice skočile 5,8 posto nakon što je softverski div ostvario veći od očekivanog tromjesečni profit i dao optimistične prognoze o poslovanju.

Europski burzovni indeksi bili su na dobitku, predvođeni France Telecomom koji je najavio udvostručenje dividende, a dobrom raspoloženju pridonio je i pad cijena nafte te revidiran naviše podatak o američkom BDP-u. Londonski Ftse ojačao je 0,37 posto na 5.109 bodova a frankfurtski DAX bio je na dobitku od 0,57 posto, dosegnuvši 4.583 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙