FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pad cijena nafte i indeks potrošačkog povjerenja ojačali američke dionice

NEW YORK, 29. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene američkih dionica uutorak su značajnije porasle uslijed pada cijena nafte za više od dvadolara po barelu i skoka indeksa povjerenja potrošača u SjedinjenimDržavama na najviše razine u zadnje tri godine, što je umanjilozabrinutost tržišta oko rasta profita kompanija i osobne potrošnje.
NEW YORK, 29. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene američkih dionica u utorak su značajnije porasle uslijed pada cijena nafte za više od dva dolara po barelu i skoka indeksa povjerenja potrošača u Sjedinjenim Državama na najviše razine u zadnje tri godine, što je umanjilo zabrinutost tržišta oko rasta profita kompanija i osobne potrošnje.

Njujorški Dow Jones indeks ostvario je prvi dobitak u posljednjih sedam dana poslovanja, ojačavši za 1,12 posto na 10.405 bodova. Tehnološki Nasdaq indeks dobio je na vrijednosti 1,2 posto, dosegnuvši na zatvaranju 2.069 bodova.

Jačanju Dow Jonesa najviše su pomogle dionice industrijskih divova poput United Technologies, čije su dionice poskupjele za gotovo tri posto, te diversificiranog proizvođača 3M, koji je zabilježio rast cijena dionica od oko dva posto.Gotovo dva posto poskupjele su i dionice još jedne komponente Dow Jones indeksa, International Business Machinea (IBM).

Podršku dionicama pružilo je klizanje cijena nafte na američkom tržištu za gotovo dva dolara po barelu nakon što su trgovci ubilježili profite po njihovom skoku na rekordno visokih 60,95 dolara po barelu, zabilježenih u ponedjeljak na tržištu u New Yorku.

Dobrom raspoloženju ulagača pridonio je i najnoviji podatak o skoku indeksa povjerenja potrošača u SAD-u u lipnju na najviše razine u zadnje tri godine od 105,8 bodova. Razlog je jačanje optimizma potrošača u pogledu tržišta rada, navodi se u izvješću privatne istraživačke kompanije Conference Board.

"Činjenica da su cijene nafte pale nakon što su trgovci odlučili ubilježiti profite bila je od pomoći", kazao je Peter Cardillo, glavni tržišni strateg u SW Bach &Co. "Nesumnjivo ohrabruje to što je povjerenje potrošača ojačalo unatoč visokim cijenama energenata".

Niže cijene nafte donijele su olakšanje i diskontnim lancima maloprodaje, predvođenima najvećim svjetskim lancem maloprodaje Wal-Martom, čije su dionice poskupjele 1,9 posto. Iz istog razloga značajnije dobitke ostvarile su i dionice zrakoplovnih kompanija poput Delta Air Linesa, i to u visini čak 13 posto. Poskupjele su, nekih 9,3 posto, i dionice još jednog pripadnika toga sektora AMR Corp., matične kompanije American Airlinesa.

Europski burzovni indeksi također su porasli ponajviše zbog jačanja dionica naftnog sektora po značajnijem klizanju cijena nafte, većem od očekivanja povjerenju potrošača u SAD-u i naznakama nove konsolidacije u telekom sektoru. Među najzaslužnijima za europske dobitke bio je Royal Dutch/Shell, čije su dionice ojačale 3,5 posto nakon podrške planiranom udruživanju njegove dualne vlasničke strukture. Londonski Ftse indeks porastao je 0,93 posto, na 5.090 bodova. Frankfurtski DAX indeks ojačao je 0,74 posto, na 4.557 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙