FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američki burzovni indeksi pogođeni cijenama nafte iznad 60 dolara

NEW YORK, 28. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene američkih dionica uponedjeljak su se našle pod pritiskom rekordnih cijena nafte iznad 60dolara po barelu, što je rezultiralo padom vrijednosti američkihburzovnih indeksa na najniže razine na zatvaranju u posljednjih višeod mjesec dana.
NEW YORK, 28. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene američkih dionica u ponedjeljak su se našle pod pritiskom rekordnih cijena nafte iznad 60 dolara po barelu, što je rezultiralo padom vrijednosti američkih burzovnih indeksa na najniže razine na zatvaranju u posljednjih više od mjesec dana.

Njujorški Dow Jones indeks oslabio je 0,07 posto, na 10.290 bodova, najnižu razinu u posljednjih više od mjesec dana. Tehnološki Nasdaq indeks spustio se 0,39 posto, na 2.045 bodova - također najnižu razinu pri zatvaranju u posljednjih više od mjesec dana.

Cijene sirove nafte na američkom tržištu dosegnule su rekordan gotovo 61 dolar uslijed pojačanih kupovina špekulativnih fondova, potaknutih izgledima za snažniju američku i globalnu potražnju u četvrtom tromjesečju, kazali su trgovci.

"Postoji zabrinutost oko cijene nafte i utjecaja koji će imati na gospodarstvo i zarade", kazao je Hugh Johnson iz Johnson Illington Advisorsa.

Od najvećih blue-chip gubitnika, pogođenih skokom cijena nafte, izdvaja se industrijski konglomerat United Technologies, čije su dionice oslabile 1,2 posto, te njegov rival Honeywell International, na gubitku od 1,1 posto. Obje dionice sadržane su u indeksu Dow čije je gubitke donekle ograničilo jačanje dionice naftne kompanije Exxon Mobil za dva posto. Poskupjele su i dionice još jednog pripadnika naftnog sektora, ConocoPhilipsa, i to 2,3 posto.

Na strani gubitnika bile su i tehnološke dionice, predvođene Apple Computerom, nakon što je njegov konkurent Sigma Tel snizio prognoze prodaje. Dionice Applea pojeftinile su 1,75 posto, a one Sigma Tela potonule su za gotovo 17 posto.

Nakon zatvaranja burze na udaru su se našle dionice International Business Machinea (IBM), oslabivši za jedan posto, nakon što je taj svjetski div računalne industrije objavio da je pod neslužbenom istragom američkih regulatora.

Cijene europskih dionica završile su prvi dan trgovanja u ovom tjednu na najnižim razinama u posljednja više od dva tjedna uslijed skoka cijena nafte iznad 60 dolara, što je potpirilo zabrinutost glede njihova utjecaja na dobiti kompanija, ponajprije zrakoplovnih i automobilskih. Općenita zabrinutost glede slabijih gospodarskih izgleda potaknula je veće prodaje dionica senzitivnih na gospodarske cikluse, poput Ericssona i Nokije. Londonski Ftse indeks oslabio je 0,7 posto na 5.043 boda, a frankfurtski je DAX bio na gubitku od 0,93 posto, spustivši se na 4.523 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙