FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rekordne cijene nafte pritisnule tržišta dionica

ZAGREB/NEW YORK, 26. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Skok cijena nafte narekordne razine od 60 dolara po barelu pritisnuo je američke dionicezbog bojazni da će naštetiti korporativnim zaradama i osobnojpotrošnji, te uzdrmao i europske burzovne indekse koji su tijekomtjedna dosezali nove najviše razine u zadnje tri godine.
ZAGREB/NEW YORK, 26. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Skok cijena nafte na rekordne razine od 60 dolara po barelu pritisnuo je američke dionice zbog bojazni da će naštetiti korporativnim zaradama i osobnoj potrošnji, te uzdrmao i europske burzovne indekse koji su tijekom tjedna dosezali nove najviše razine u zadnje tri godine.

Američke blue-chip dionice našle su se pod pritiskom zabrinutosti izazvane skokom cijena nafte na rekordne razine, pri čemu su na američkom tržištu one nakratko dosegnule 60 dolara po barelu. Rastuće cijene nafte općenito su negativne za dionice, budući da povećavaju troškove kompanijama, pogađaju zarade i smanjuju osobnu potrošnju. Tako je Dow Jones indeks na tjednoj razini oslabio gotovo 1,5 posto, spustivši se na 10.421 bod.

"Tržište je izbačeno iz ravnoteže zbog skoka cijena nafte a povrh toga imamo komentar dužnosnika američke središnje banke Fed kako oni još nisu završili s podizanjem kamatnih stopa, te vodeće pokazatelje koji bilježe pad veći od očekivanog", ukratko je komentirao predsjednik Awad Asset Managementa Jim Awad.

Fed-ov odmjereni tempo podizanja kamatnih stopa za četvrtinu postotnog boda i nadalje je odgovarajući i bilo bi prerano govoriti da se bliži kraj takvoj strategiji, kazao je predsjednik Fedove podružnice u Richmondu Jeffery Lacker.

Na strani gubitnika našao se američki proizvođač zrakoplova Boeing, čije su dionice oslabile 1,5 posto nakon što je Air Canada, iz sastava ACE Aviation Holdings, objavio da je otkazao narudžbu vrijednu šest milijardi dolara od toga američkog diva. Pad njegovih dionica najviše je pridonio slabljenju Dow Jones indeksa. Oslabile su i dionice eBaya, nekih dva posto, pritisnuvši Nasdaq indeks, pod utjecajem zabrinutosti da bi Google Inc. mogao ponuditi uslugu "online wallet" radi konkuriranja eBayovom PayPalu.

Unatoč jačanju zabrinutosti zbog skoka cijena nafte europski burzovni indeksi dosezali su nove najviše razine u zadnje tri godine, podržani daljnjim slabljenjem eura. Londonski Ftse indeks ojačao je na tjednoj razini oko 1,4 posto, dosegnuvši 5.114 bodova. Frankfurtski DAX indeks završio je na 4.627 bodova, na tjednom dobitku od oko jedan posto.

Pad cijena europskih dionica ispod najviših razina u tri godine izazvao je skok cijena nafte na 60 dolara po barelu. Od silaznog trenda odskakale su jedino naftne kompanije koje su uslijed skoka cijena nafte zabilježile rast cijena dionica. Pritom su dionice British Petroleuma poskupjele 0,8 posto, a Royal Dutchove 0,9 posto.

Među najvećim se gubitnicima isticao bankarski sektor, prevođen britanskom bankom Lloyds TSB, čije su dionice pojeftinile 1,4 posto nakon što je upozorio na rastuće nenaplative potrošačke zajmove. Dionice ostalih banaka također su bile na gubitku, pri čemu su one Royal Bank of Scotland oslabile jedan posto a Barclaysa, koji je nedavno upozorio na isti problem, za 1,3 posto.

Rekordne razine cijena nafte pogodile su i dionice zrakoplovnih kompanija, zaprijetivši poskupljenjem ionako skupog goriva. Dionice British Airwaysa i Air France-KLM-a oslabile su pritom po dva posto, dok su Lufthansine pojeftinile 1,5 posto.

Od najvećih dobitnika izdvajaju se još i veliki izvoznici automobila, predvođeni Volkswagenom, čije su dionice ojačale 1,1 posto uslijed novog jačanja dolara. Euro se spustio na najnižu razinu u zadnjih deset mjeseci u odnosu na dolar uslijed rasta očekivanja o smanjenju kamatnih stopa u eurozoni nakon što je švedska središnja banka značajnije smanjila ključne kamatne stope. Među dobitnicima je bila i dionica farmaceutske tvrtke GlaxoSmithKline, na dobitku od 1,57 posto, nakon što je investicijska banka Merril Lynch izdala pozitivno izvješće o tom europskom farmaceutskom divu.

"Svjedoci smo vrlo lijepog oporavka, podržanog prilično solidnim temeljnim odnosima na tržištu, a teoretski se nalazimo u poziciji postizanja novih rekordnih razina, no niz kratkoročnih neizvjesnosti prisutnih na tržištu mogle bi potaknuti male tržišne korekcije", kazao je analitičar SG Asset Managementa Eric Mijot.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 1,4 posto, dosegnuvši 11.576 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙