FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vrijednosti američkih indeksa najviši u zadnjih nekoliko mjeseci

NEW YORK, 27. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Njujorški Dow Jones indeksu četvrtak je dosegnuo najvišu razinu u proteklih otprilike dvamjeseca, a tehnološki Nasdaq u tri mjeseca kako su najnoviji američkipokazatelji ukazali da tamošnje gospodarstvo značajno raste, ali netoliko brzo da bi se trebalo strahovati od inflacije.
NEW YORK, 27. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Njujorški Dow Jones indeks u četvrtak je dosegnuo najvišu razinu u proteklih otprilike dva mjeseca, a tehnološki Nasdaq u tri mjeseca kako su najnoviji američki pokazatelji ukazali da tamošnje gospodarstvo značajno raste, ali ne toliko brzo da bi se trebalo strahovati od inflacije.

Dow Jones je dobio 0,8 posto na vrijednosti, dosegnuvši 10.537 bodova. Nasdaq je ojačao za nešto više od jedan posto, na 2.071 bod.

Poticaj kupovinama dala je revizija američkog ministarstva trgovine za stopu rasta američkog gospodarstva u prvom ovogodišnjem tromjesečju s ranije procijenjenih 3,1 na 3,5 posto na godišnjoj razini.

Brzina rasta gospodarskih aktivnosti bitna je Wall Streetu, jer ako je prespora, ulagače zabrinjava da će zarade biti pod pritiskom. Ako je pak prebrza, strahuju da bi američka središnja banka mogla ubrzati kampanju podizanja kamatnih stopa kako bi suzbila inflatorne pritiske.

"S inflacijom pod kontrolom ulagači vjeruju da se kamatne stope nalazi baš na razini koju priželjkuje Fed", kazao je Todd Leone

Dionice su bilježile dobitke unatoč ponovnom rastu cijena nafte, čime je završen njihov trend korekcije koji je trajao zadnja dva tjedna. Barel nafte na američkom tržištu iznosi 51 dolara.

"Ulagači su definitivno navikli na cijenu nafte od 50 dolara za barel, plus/minus pet dolara", kazao je Tim Heekin, direktor Thomas Weisel Partnersa.

Među vodećim dobitnicama bile su dionice građevinskih kompanija, nakon što je tvrtka Toll Brothers podigla procjene poslovanja za ovu godinu. U prosjeku su cijene dionica dobile od 5,2 do 7 posto na cijeni. Ojačala je značajnije i dionica proizvođača građevinske opreme Caterpillara, 2,1 posto.

Skok cijena dionica naftnih kompanija potpomognut ponovnim poskupljenjem nafte potaknuo je i na europskim burzama rast vrijednosti burzovnih indeksa. Tako je londonski Ftse indeks dobio pola posto na vrijednosti, dosegnuvši 4.994 boda. Frankfurtski DAX poskočio je za nešto više od jedan posto, na 4.436 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙