FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skok cijena nafte pritisnuo američke burzovne indekse

NEW YORK, 21. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Američki burzovni indeksi uponedjeljak su završili poslovanje u blagom minusu pod utjecajem skokacijena nafte na rekordne razine, koji je izazvao zabrinutosti gledenjihova učinka na korporativne zarade i osobnu potrošnju, te podpritiskom slabljenja dionica Boeinga i eBaya.
NEW YORK, 21. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Američki burzovni indeksi u ponedjeljak su završili poslovanje u blagom minusu pod utjecajem skoka cijena nafte na rekordne razine, koji je izazvao zabrinutosti glede njihova učinka na korporativne zarade i osobnu potrošnju, te pod pritiskom slabljenja dionica Boeinga i eBaya.

Njujorški Dow Jones oslabio je 0,13 posto, spustivši se na 10.609 bodova. Tehnološki Nasdaq indeks oslabio je 0,09 posto, na 2.088 bodova. Dow Jones indeks prekinuo je sedmi uzastopni dan rasta, dok je Nasdag završio u minusu po prvi put u zadnjih pet dana trgovanja burze.

Američke dionice našle su se pod pritiskom zabrinutosti izazvane skokom cijena nafte na rekordne razine, pri čemu su na američkom tržištu one dosegnule 59,52 dolara po barelu.Rastuće cijene nafte općenito su negativne za dionice, budući da povećavaju troškove kompanijama, pogađaju zarade i smanjuju osobnu potrošnju.

"Tržište je izbačeno iz ravnoteže zbog skoka cijena nafte a povrh toga imamo komentar dužnosnika američke središnje banke Fed kako oni još nisu završili s podizanjem kamatnih stopa, te vodeće pokazatelje koji bilježe pad veći od očekivanog", ukratko je komentirao predsjednik Awad Asset Managementa Jim Awad.

Fed-ov odmjereni tempo podizanja kamatnih stopa za četvrtinu postotnog boda i nadalje je odgovarajući i bilo bi prerano govoriti da se bliži kraj takvoj strategiji, kazao je predsjednik Fedove podružnice u Richmondu Jeffery Lacker.

Na strani gubitnika našao se američki proizvođač zrakoplova Boeing, čije su dionice oslabile 1,5 posto nakon što je Air Canada, iz sastava ACE Aviation Holdings, objavio da je otkazao narudžbu vrijednu šest milijardi dolara od toga američkog diva. Pad njegovih dionica najviše je pridonio slabljenju Dow Jones indeksa.

Oslabile su i dionice eBaya, nekih dva posto, pritisnuvši Nasdaq indeks, pod utjecajem zabrinutosti da bi Google Inc. mogao ponuditi uslugu "online wallet" radi konkuriranja eBayovom PayPalu.

Europski burzovni indeksi spustili su se s najviših razina u zadnje tri godine ponajviše zbog skoka cijena nafte, no njihove su gubitke ograničili dobitci u naftnom sektoru, predvođeni BP-om i Shellom. Londonski Ftse indeks oslabio je 0,11 posto, na 5.072 boda. Frankfurtski DAX indeks spustio se 0,38 posto, završivši na 4.586 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙