FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 11. svibnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 4,30sati.
ZAGREB, 11. svibnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

ATENA - Anarhistička skupina zatočila je u zgradi Politehničkog fakulteta taoce među kojima su i dva vodeća političara opozicijske socijalističke stranke, izvještavaju mediji i službeni policijski izvori. Incident je započeo u utorak navečer kada su se anarhisti sukobili s policijom, nakon što su oštetili automobile političara koji su u zgradi fakulteta prisustvovali predstavljanju knjige. U strahu da ih ne napadnu ukoliko izađu s fakulteta političari i ostali posjetitelji promocije ostali su zabarikadirani u zgradi koju su okružili anarhisti. Grupi starijih osoba dozvoljen je izlazak iz zgrade, a žena koja je napustila mjesto događaja kazala je da su taoci mirni.

BAGDAD - Guvernera sunitske pokrajine Al-Anbar Nawafa al-Raju al-Mahalouija oteli su u utorak pobunjenici koji za njegovo oslobađanje traže da se zaustavi američka ofenziva na tom iračkom području, doznaje se od sigurnosnih izvora. Guverner rodom iz Al-Qaima uz sirijsku granicu otet je dok se automobilom vozio iz svog rodnog mjesta u glavni grad pokrajine Ramadi, sto kilometara zapadno od Bagdada, prema tamošnjim sigurnosnim izvorima s kojima je AFP stupio u vezu iz iračke prijestolnice. Kako navodi jedan od izvora, u pozadini otmice guvernera je svađa između njegova sunitskog plemena Abu Mahala koje je čvrsto ukorijenjeno u Al-Qaimu i pobunjenika povezanih s mrežom Jordanca Abu Musaba al-Zarqawija, vođe terorističke mreže Al-Qaide u Iraku.

BRAZILIJA - Arapske zemlje iskoristile su u utorak prvi summit u organizaciji Južnoameričke zajednice kako bi se zauzele za palestinsko pitanje i zatražile uspostavu suverenosti Iraka čiji je novi predsjednik Jalal Talabani naišao na topao doček. Čelnici 22 zemlje članice Arapske lige i 12 zemalja Južnoameričke zajednice okupljeni u Braziliji glasnim pljeskom pozdravili su predsjednika Talabanija pri izricanju njegova imena. Novi irački predsjednik kurdskog podrijetla, koji je prisegnuo 7. travnja i čiji je to prvi izlazak na međunarodnu scenu, izjavio je da će "potpora latinskoameričkih zemalja arapskim zemljama ojačati i Irak".

WASHINGTON - Sjedinjene Države sada su sigurnije od terorizma, ali još nisu posve sigurne, ocijenio je u utorak direktor američkog FBI-aja Robert Mueller. Premda su poduzeti izvanredni napori kako bi se učvrstila sigurnost Sjedinjenih Država, rekao je Mueller u Madridu, uvijek ostaje "strah od onoga što ne znate", javila je televizija CNN. Mueller je ocijenio da je ključ za dobivanje bitke protiv terorizma brza razmjena informacija o teroristima između Sjedinjenih Država i njihovih saveznika.

WASHINGTON - Sjedinjene Države pozvale su Kinu da upotrijebi "sva moguća sredstva" kako bi vratila Sjevernu Koreju na pregovore o njezinu nuklearnom programu, izjavio je u utorak jedan dužnosnik State Departmenta koji je želio ostati anoniman. Odbio je, međutim, potvrditi informaciju objavljenu u Washington Postu prema kojoj je američki izaslanik Christoper Hill, pomoćnik državne tajnice za istočnu Aziju i Pacifik, zatražio od Pekinga da prestane Sjevernu Koreju opskrbljivati gorivom, što je Kina navodno odbila. Posljednji krug šesterostranih pregovora o sjevernokorejskom nuklearnom programu, koji se vode od 2003., održan je u lipnju 2004. godine.

TEHERAN - Bivši iranski predsjednik Akbar Hašemi Rafsanđani odlučio je u utorak da će se kandidirati na predsjedničkim izborima na kojima će po svemu sudeći biti favorit. Rafsanđanijevu kandidaturu potvrdio je njegov glasnogovornik Reza Soleimani. Izbori su predviđeni 17. lipnja, a bira se nasljednika reformatora Mohamada Hatamija, koji ne može obnašati tri mandata zaredom. Rafsanđani (70) je bio predsjednik od 1989. do 1997. godine i drugi je čovjek islamskog režima.

WASHINGTON - Prošlogodišnja suša i najezda skakavaca pojačale su nestašicu hrane u šest saharskih zemalja, priopćila je u utorak UN-ova organizacija za poljoprivredu i hranu (FAO) i pozvala zemlje donatore da daju 11,4 milijuna dolara za prehranu stanovništva u tim zemljama. U Burkini Faso, Čadu, Mauritaniji, Maliju, Nigeru i sjevernom Senegalu cijene prosa rastu dok cijene stoke padaju, rekao je FAO. Stočari su prisiljeni odlaziti na nove pašnjake gdje izazivaju sukobe. "Opskrba osnovnim prehrambenim proizvodima sve je teža za ugrožena domaćinstva i pastire. Ozbiljna neuhranjenost djece u brzom je porastu", rekao je FAO.

WASHINGTON - Američka policija u utorak je uhitila oca pod optužbom da je ubio svoju osmogodišnju kćeri i njenu nešto stariju prijateljicu. Jerry Hobbs je optužen za ubojstvo kćeri Laure i njene prijateljice Krystal Tobias (9), čija su tijela nađena u ponedjeljak u parku nedaleko škole koju su pohađale. Ubojstvo se dogodilo u gradiću Zionu u saveznoj državi Illinois, a obje djevojčice su pretučene, izbodene i ostavljene da umru u šumi. Hobbs (34) koji je nedavno pušten iz zatvora, doveo je policiju do tijela u parku gdje su posljednji put viđene kako voze bicikle, tvrdeći da je tijela ugledao dok je tražio svoju kćer.

BEOGRAD - Nakon 16 godina kantautor i pjesnik Arsen Dedić ponovno je u Beogradu održao koncert, pred više od dvije tisuće posjetitelja koji su do posljednjeg mjesta ispunili dvoranu Doma sindikata. Podužim ovacijama Beograđani su pozdravili Arsena, njegovu suprugu Gabi Novak te glazbenu pratnju - skupinu njihova sina Matije i klaviristu Branka Bulića. Nastup hrvatskih umjetnika posjetili su i predsjednik Srbije Boris Tadić s gotovo svim svojim savjetnicima te mnogi poznati beogradski umjetnici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙